latinica  ћирилица
26/11/2015 |  20:45 ⇒ 20:49 | Autor: SRNA

Bivšem gradonačelniku Nikšića četiri mjeseca zatvora

Bivši gradonačelnik Nikšića Nebojša Radojičić osuđen je odlukom Osnovnog suda u Nikšiću na četiri mjeseca zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja.
Nikšić (Foto: montenegro.travel) -
Nikšić (Foto: montenegro.travel)

U prvostepenoj presudi navodi se da je Radojičić prekršio Zakon o javnim nabavkama jer je kao predsjednik Upravnog odbora Fudbalskog kluba "Sutjeska", mimo propisa, ovlastio direktora Kluba Andriju Vujovića da sa firmom "Zarubica kompani" sklopi ugovor za izgradnju pomoćnog stadiona.

On je time angažovanom izvođaču pribavio korist i onemogućio druga zainteresovana lica da učestvuju u postupku javne nabavke.

Sudija Ivan Perović rekao je da nije dokazano da je Radojičić počinio ostala krivična djela za koja je takođe bio optužen.

Nekadašnji predsjednik opštine Nikšić bio je optužen da je za gradnju kapele na novom groblju u naselju pod Trebjesom, radove na aerodromu na Kapinom polju, na uređenju Dnevnog centra i prostora oko Muzičke škole izvođače angažovao takozvanom "šoping metodom" ili neposrednim ugovorima, čime je prekršio zakon.

Perović je naveo da je u postupku angažovanja firme "Zarubica kompani" dokazano da je Radojičić bio dužan da raspiše konkurs putem tendera jer je posao prelazio vrijednost od 30.000 evra, a ne da ovlasti Vujovića da direktno angažuje izvođača, jer je time uskratio druge da učestvuju u tržišnoj utakmici.

Prema riječima Perovića, sud je kao olakšavajuću okolnost uzeo činjenicu da je riječ o porodičnoj osobi koja ranije nije osuđivana, pa je dosuđena kazna ispod zakonom propisanog minimuma za to krivično djelo.