latinica  ћирилица
26/11/2015 |  20:49 | Autor: TANЈUG

Kitarović: Prva sjednica Sabora 3. decembra

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović najavila je večeras da će prvu sjednicu osmog saziva Hrvatskog parlameta sazvati za 3. decembar, a drugi krug konsultacija o davanju mandata za sastavljanje vlade za 7. decembar, prenose hrvatski mediji.
Kolinda Grabar Kitarović - Foto: dnevnik.hr
Kolinda Grabar KitarovićFoto: dnevnik.hr

Ona je pritom izrazila zabrinutost zbog činjenice da su neki od izabranih poslanika bili izloženi političkim i institucionalnim prijetnjama, i pozvala sve političke aktere na punu odgovornost, navodi Hina.

Predsjednica Hrvatske je rekla da je upravo završila prvi krug konsultacija s predstavnicima političkih stranaka i poslanicima Sabora, uključujući i predstavnike nacionalnih manjina izabranih u Hrvatski sabor.

Konsultacije "su pokazale da u ovome trenutku niko ne raspolaže dovoljnom podrškom poslanika u Saboru kako bi postao mandatar", kazala je Grabar-Kitarović u javnom obraćanju nakon sprovedenog prvog kruga konsultacija na Pantovčaku, prenijela je Hina.

Najavila je da će drugi krug konsultacija biti 7. decembra.

"U cilju potpune transparentnosti, s hrvatskom javnošću želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabraniv poslanici obavestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i insitucionalnim", naglasila je hrvatska predsjednica.

Prema Ustavu Hrvatske, predsjednik države mandat za sastavljanje vlade povjerava osobi, koja, na osnovu raspodjele poslaničkih mijesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih poslanika, odnosno za dobijanje mandata potrebna je podrška najmanje 76 poslanika, prenosi Hina.

Prvi čovjek koalicije "Hrvatska raste" Zoran Milanović kazao je novinarima nakon konsultacija na Pantovčaku da ima 66 potpisa podrške, dok je čelnik "Domoljubne koalicije" Tomislav Karamarko izjavio da ima "jako veliki broj vjerodostojnih potpisa".