latinica  ћирилица
27/11/2015 |  10:43 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Vlajki: Odluka Ustavnog suda BiH tipičan primjer kolonijalizma

Profesor Fakulteta političkih nauka Emil Vlajki tvrdi da je odluka Ustavnog suda BiH kojom se proglašava neustavnim Dan Republike Srpske tipičan primjer kolonijalizma klasičnog tipa.
Emil Vlajki - Foto: SRNA
Emil VlajkiFoto: SRNA

Vlajki je dodao da su više puta odluke Ustavnog suda BiH donijete udruženim glasovima stranaca i Bošnjaka, a protiv dva hrišćanska naroda, u ovom slučaju ukidajući državni praznik Republike Srpske.

- Nakon dvadeset godina zatiranja srpstva i malom djetetu bi više bilo jasno da je cilj vašingtonsko-briselske alijanse na ovim prostorima, koja sebe zove "međunarodnom zajednicom", stvaranje bošnjačke države od sadašnje BiH - smatra Vlajki.

On je dodao da opozicija i vlast moraju "zakopati ratne sjekire", da prestanu sa međusobnim optuživanjima i da stvore zajednički front za odbranu i jačanje državnosti Republike Srpske.

- S tim u vezi, nužno je, bez oklijevanja, organizovati i sprovesti predviđeni referendum, iskazati o tom pitanju parlamentarno jedinstvo, pogotovo u odnosu na "međunarodnu zajednicu" - istakao je Vlajki.

On je naglasio da se Republika Srpska brani iznutra kao i izvana, te da je zato potrebna hitna koordinacija svih stranaka Narodne skupštine Srpske i stvaranje strateških osnova za razvoj ovog entiteta.

- Vremena za ovakvo jedinstvo je sve manje. Svako oklijevanje u tom pogledu ubrzava suštinski nestanak Republike Srpske - poručio je Vlajki, koji je i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.