latinica  ћирилица
27/11/2015 |  11:12 ⇒ 16:17 | Autor: SRNA

Popović: Neosnovana odluka Ustavnog suda BiH

Političiki analitičar Gostimir Popović izjavio je da odluka Ustavnog suda BiH o Zakonu o praznicima Republike Srpske nije zasnovana ni na jednom do sada poznatom političkom i pravnom sistemu, uključujući šerijatski.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

- Odluka Ustavnog suda BiH usvojena je bez ikakve političke, pravne i zdravorazumske podloge. Njenim donošenjem žele se pokazati "mišići" prema Republici Srpskoj i srpskom narodu, odnosno da se vidi da mogu da rade šta hoće - rekao je Popović.

On kaže da se u narednom periodu može očekivati da van snage bude stavljen i Dejtonski mirovni sporazum, jer je parafiran na dan Svetog arhangela Mihaila.

- Republika Srpka mora preduzeti sve mjere da ovakve odluke, koje predstavljaju svjetsku, a ne samo regionalnu opasnost, budu stavljene van snage - naglasio je Popović.

Ustavni sud BiH utvrdio je juče da je član Zakona o praznicima Srpske koji govori o 9. januaru kao Danu Republike neustavan, te da Narodna skupština Srpske u roku od šest mjeseci taj zakon mora da usaglasi sa Ustavom BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH je i za pravnike apsurdna i neprimjenjiva. Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i bivši predsjednik Srpske Rajko Kuzmanović naglašava da je i ova odluka suda jedna u nizu koja je politička i neprimjenjiva.

Bivši sudija Ustavnog suda BiH Krstan Simić naglašava da je ovakva odluka pravno apsurdna, besmislena i društveno štetna.

I za sentora Republike Srpske Јelenu Guskovu ova odluka je politička, a za posljedicu će imati pogoršavanje odnosa u BiH.

Izvor: SRNA, RTRS