latinica  ћирилица
27/11/2015 |  12:41 | Autor: TANЈUG

Peskov: Zapadne sile nisu za koaliciju protiv ID

Zapadne sile nisu spremne da sa Rusijom oforme koaliciju za borbu protiv džihadista Islamske države u Siriji, saopštio je Kremlj, poslije razgovora između ruskog predsjednika Vladimira Putina i francuskog predsjednika Fransoa Olanda, dok je ranije danas objavio da je turski predsjednik Redžep Erdogan zatražio sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom.
Dmitrij Peskov - Foto: arhiv
Dmitrij PeskovFoto: arhiv

- U ovom trenutku, nažalost, naši partneri nisu spremni da rade u formatu jedinstvene koalicije - rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi AFP.

On je, međutim, napomenuo da Rusija ostaje otvorena za saradnju "u bilo kom formatu za koji bi njeni partneri bili spremni".

Nakon što su džihadisti u Parizu prije dvije nedjelje ubili 130 ljudi, u napadima za koje je odgovornost preuzela Islamska država, Oland je juče otputovao u Moskvu u nadi da će pojačati globalne napore u cilju suzbijanja ID.

Putin i Oland su se juče saglasili da koordinišu napade i dijele informacije, što je najkonkretniji znak napretka u "diplomatskom maratonu" koji francuski predsjednik vodi, a koji uključuje i razgovore sa liderima SAD, Njemačke, Britanije i Italije.

Međutim, ideja o jedinstvenoj koaliciji protiv ID koja bi obuhvatila zapadne sile i Rusiju nije se konkretizovala, pošto je američki predsjednik Barak Obama, kako mediji navode, dao "hladan odgovor" na Olandov prijedlog.

Putin je pozvao globalne sile da se ujedine u borbi protiv džihadista u septembru tokom obraćanja u Generalnoj skupštini UN, neposredno prije nego što je Rusija otpočela svoju vazdušnu kampanju u Siriji, podsjeća francuska agencija.

Odvojeno, koalicija na čelu sa SAD, u kojoj je i Francuska, počela je da izvodi vazdušne udare na mete ID u Siriji, još prije godinu dana.