latinica  ћирилица
27/11/2015 |  14:44 | Autor: SRNA

Guskova: Rusija pomaže i podržava Srpsku

Ruski akademik i istoričar Јelena Guskova ocijenila je da je u interesu Rusije danas da pomogne Republici Srpskoj da ostane važan faktor stabilnosti, samostalnosti i suprotstavljanja planovima Zapada za potpuno uništenje Srba, kao važnog političkog faktora na Balkanu.
Јelena Guskova - Foto: RT
Јelena GuskovaFoto: RT

- Zauzimajući jasnu poziciju o pitanju očuvanja Dejtonskog sporazuma i ukidanja ovlaštenja visokog predstavnika, Moskva je uvijek izražavala podršku Srbima - navela je Guskova u tekstu objavljenom na sajtu ruskog Fonda za stratešku kulturu.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je narušila sve planove Amerikanaca, odnosno ne samo da je opstala, nego je i ojačala svoje pozicije, a glavnu iritaciju Zapada izaziva orijentisanost Srpske prema Rusiji.

Podsjećajući na 20 godina Dejtonskog sporazuma, Guskova je navela da je ono što se činilo kao poraz u Dejtonu, postalo pobjeda, prema kojoj su Srbi u BiH išli 20 godina.

- Stabilnost Republike Srpske danas je osnova stabilnosti cijele BiH. Srpska pobjeda u BiH izaziva posebno poštovanje, jer su Srbi uvijek gubili - u Hrvatskoj, na Kosovu, u Crnoj Gori. Samo su u BiH ojačali svoju državnost - ocijenila je Guskova, koja je rukovodilac Centra za izučavanje savremene balkanske krize Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka.

Ona je dodala da je Republika Srpska prestala da razmišlja samo o svom opstanku, a njeni planovi se zasnivaju na široj platformi i razmišljanjima o zajedničkom djelovanju na zaštiti interesa Srba na Balkanu.

Republika Srpska, napominje Guskova, predlaže svim Srbima u regionu da izrade jedinstvenu politiku i da se ujedine oko tog cilja, zalaže se za zaštitu srpskog naroda ma gdje živio, bori se za očuvanje srpske kulture i tradicije u cijelom regionu.

Ona je navela da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik svoj glavni zadatak vidi u očuvanju autonomije Srpske, njenog statusa i prava i podsjeća na njegove riječi da će između evropskog puta i Republike Srpske, izabrati Republiku Srpsku.

Guskova je dodala da jedan takav "neprijatan" lider Srba u BiH, kao što je predsjednik Dodik, smeta onima koji žele da vide jedinstvenu BiH.

Prema njenim riječima, pozicija Republike Srpske danas je sasvim razumna, jer se suprotstavlja nametanju rješenja, zalaže za sistem partnerstva i za mirnu saradnju između naroda BiH, kao i za očuvanje slova Dejtona.

U planovima je, dodaje Guskova, da se iskoristi demokratski instrument referenduma, koji se široko podržava u Evropi, radi suprostavljanja pokušajima da se izmijeni Dejtonski sporazum.

- Za sada se radi o sudskim strukturama koje nisu predviđene Ustavom, ali možda će, u slučaju povoljnijih spoljnopolitičkih uslova, Republika Srpska iznijeti na referendum i pitanje svoje nezavisnosti - ocjenjuje Guskova.

Ona navodi da je za sve ove godine od Dejtonskog sporazuma, Republika Srpska ojačala institucije vlasti, ekonomiju i riješila se straha za posljedice donesenih odluka.

U ekonomiji je akcenat stavljen na korišćenje prirodnih resursa, koje je predsjednik Dodik označio kao "elemente buduće snage Republike Srpske", a to su voda, energija, prehrambeni proizvodi i obrazovanje.

- U Republici Srpskoj su stvoreni Akademija nauka i umjetnosti, univerziteti, naučni instituti. Republika Srpska dostojno podnosi svjetsku ekonomsku krizu, ne duguje plate i penzije, njen budžet je izbalansiran i ima potencijal rasta - napominje Guskova.

Rukovodstvo Srpske je, kaže ona, uvjereno da će Srpska kroz deset godina postati srednje razvijena zemlja Evrope.

Ona je podsjetila da je Dodik bio inicijator da Vlada Srpske 2006. godine donese odluku da se prekine sa praksom povinovanja nametnutim rješenjima visokog predstavnika.

Guskova podsjeća da Dodik smatra da je glavno da se sačuva prvobitni tekst Dejtonskog sporazuma, pošto upravo taj tekst garantuje osnove autonomije Republike Srpske.

- Ako nemate karaktera, ako ste na prvi udarac po stolu spremni da potpišete sve što od vas traže, onda vam nije mjesto ovdje, vi ste slučajni čovjek na političkoj sceni. Takvih udaraca po stolu i rukom i nogom je bilo veoma mnogo u posljednje vrijeme, ali mi smo preživjeli i to i nalazimo se tamo gdje jesmo. Mislim da smo prije nekoliko godina stekli ogromni kapital, a to je pravo na svoje mišljenje - podsjetila je Guskova na izjavu Dodika.