latinica  ћирилица
27/11/2015 |  16:28 ⇒ 17:35 | Autor: RTRS

Banjaluka: Puštena u rad proizvodna linija industrijske pekare "Žitoprodukt" (VIDEO)

Nakon više od deceniju od stečaja banjalučkog "Žitoprodukta" , zahvaljujući novom investitoru i bankama koje su podržale ovaj projekat, ponovo je puštena u rad proizvodna linija industrijske pekare "Žitoprodukt" u Banjaluci.
Žitoprodukt - Foto: RTRS
ŽitoproduktFoto: RTRS

Radnici su zadovoljni što su ponovo dobili posao. Kapacitet mlina je 100 tona brašna, ili i do 30 hiljada vekni hljeba dnevno.

U upravi preduzeća tvrde da će u prvoj fazi zaposliti oko 70 radnika, u narednih godinu ili dvije obezbijediće 400 novih radnih mjesta.

Radnici danas ne kriju zadovoljstvo, kažu u nekadašnjem Žitoproduktu, prošli su sve faze, i obavljali razne poslove, danas končno, ponovo za mašinama.

- Zamislite kada 1978. dođete u Žitoprodukt sa diplomom Tehnološkog fakulteta i oni vam pruže sve, da putujete po Evropi, svijetu. Danas imamo jednu modernu i savremenu pekaru, koja proizvodi 15 do 20 vrsta peciva, rekao je Rade Petrović, stručni sradnik za tehnologij i izvršni direktor.



Investicija je , kaže predsjednik uprave, Slaviša Krunić, iznosila 12 miliona maraka. Opustošeni nekadašnji gigant, ovim ulaganjem, osposobljen je za samo godinu dana.

- Prije samo godinu dnam, svjednoci ste da ovdje nije bilo ničega. Danas smo osposobili sve i nećemo stati tu. Imapo plan za izvoz i nove investicije, istakao je Krunić.

- Ovo je novi početak Žitorodukta koji je nekadašnji simbol Banjaluke, istakao je srpski član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić koji je pustio u rad proizvodnu liniju industrijske pekare "Žitoprodukt".

Pokretanje proizvodnje Žitoprodukta doprinijeće pozitivnom poslovnom ambijentu Banjaluke i Republike Srpske. Investitori navode, ovo je tek početak i najavljuju nova ulaganja.