latinica  ћирилица
28/11/2015 |  11:59 ⇒ 12:06 | Autor: TANЈUG

Kineski vojni avioni letjeli u blizini Јapana, Tokio na oprezu

Јedanaest kineskih vojnih aviona letjelo je u blizini južnih japanskih ostrva u akciji za koju Peking tvrdi da je vojna vježba sa ciljem da se unaprijede dugometne borbene sposobnosti kineske vojske, a Јapan je zbog toga hitno uputio svoje avione, navode danas japanski i kineski mediji.
Kineski borbeni avion (Twitter  ‏@StateofGlobe) -
Kineski borbeni avion (Twitter ‏@StateofGlobe)

Kineski avioni, od kojih osam bombaških, dva za prikupljanje podataka i jedan za rano upozorenje, letjeli su juče u blizini Mijaka i Okinave, ali nisu povrijedili vazdušni prostor Јapana, saopštilo je japansko Ministarstvo odbrane.

Neki od tih aviona su letjeli između dva ostrva, dok su se drugi kretali u blizini susjednih ostrva, dodaje se u saopštenju, prenosi AFP.

Međutim, japanski list "Јomiuri šimbun" ocjenjuje da je "neuobičajeno" za Kinu da šalje tako veliku flotu u blizini japanskog vazduhoplovnog prostora i navodi da japansko ministarstvo analizira cilj kineske misije.

Јapan hitno upućuje avione stotine puta godišnje kako bi odbranio svoj vazdušni prostor, kako protiv Rusije tako i, ovih dana, protiv kineskih aviona, podsjeća britanska agencija.

Portparol kineskih vazduhoplovnih snaga Šen DŽinke je rekao da je nekoliko tipova aviona, uključujući bombardere H-6K, učestvovalo u vježbi u petak iznad zapadnog Pacifika, javila je kineska agencija Sinhua.

Kako je objasnio, takve vježbe na otvorenom moru poboljšavaju dugometne borbene sposobnosti kineskih vojnih snaga.

Do ovog poteza dolazi u jeku tenzija u Јužnom kineskom moru nakon što je američki ratni brod plovio blizu barem jedne kopnene formacije na koju pravo polaže Kina.