latinica  ћирилица
28/11/2015 |  12:20 ⇒ 12:58 | Autor: TANЈUG

Pojačana bezbjednost u Prištini uoči protesta opozicije

Na ulicama Prištine primjećene su veće mjere bezbjednosti i više pripadnika policije.
Priština - Foto: TANЈUG
PrištinaFoto: TANЈUG

U Prištini se danas održava protest tri opozicione parlamentarne stranke, a taj skup obezbjeđivaće pripadnici kosovske policije koji su jutros u Prištinu stigli iz drugih gradova.

Mediji u Prištini navode da je policija počela sa bezbjedonosnim procedurama od ranih jutarnjih sati sa pojačanim snagama koje su na terenu već od 07.00 sati.

Opozicija se, takođe, organizovala i za današnji dan biće raspoređeno oko 1.000 redara.

Prištinski list "Koha" podsjeća da je policija apelovala na građane da tokom nedjelje izbjegavaju masovne skupove i okupljanja zbog mogućih terorističkih napada.

Sa druge strane, opozicioni blok zatražio je juče na konferenciji za novinare da se ne dozvoli politizacija policije i da se omogući kretanje učesnicima mirnog protesta.

Predstavnici tri opozicione parlamentarne stranke, koje se protive formiranju ZSO, najavile su za danas protest za koji tvrde da će biti miran i nenasilan, ali ne znaju da li će tom skupu prisustvovati poslanici te tri stranke za kojima je izdat nalog za hapšenje zbog remećenja rada parlamenta u dužem vremenskom peridu.

Predstavnici Samoopredjeljenja, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo pozvali su građane da im se priključe, dodajući da su uvjereni da će okupljanje biti masovno i da će proteći u mirnoj i prazničnoj atmosferi.

Protest će, kako tvrde, biti nenasilan i neće biti održan ispred vladinih objekata već ispred hotela "Grand".

Na trgu u Prištini danas je postavljena bina ispred zgrade kosovske vlade koja je rezervisana za večerašnju proslavu Dana zastave u organizaciji gradskih vlasti.

Na centralnom gradskom šetalištu na banderama i objektima istaknute su albanske zastave, a u toku je i mini sajam na kojem se prodaju albanski simboli, šalovi, kape, zastave i majice.