latinica  ћирилица
28/11/2015 |  15:03 ⇒ 15:11 | Autor: TANЈUG

Papa odao počast hrišćanskim mučenicima u Ugandi

Papa Franjo posjetio je danas svetilište za hrišćanske mučenike u Ugandi, drugoj stanici svoje prve posjete Africi, koju je nazvao "kontinentom nade".

Više od 100.000 ljudi čekalo je prije svanuća kod otvorenog svetilišta u Namugongu, kod prijestonice Kampale, kako bi prisustvovalo misi, prenio je AFP.

Papa, koji je dočekan povicima oduševljenja i pjesmom vjernika, odao je počast 45 hrišćana koji su pogubljeni u 19. vijeku zbog odbijanja da se odreknu svoje vjere.

Dok je gomila plesala i pjevala, jedna policajka koja je obezbjeđivala skup, počela je da se porađa, a djevojčici koju je rodila dala je ime Frančeška, što je ženska verzija papinog imena, izvijestio je lokalni list "Nju vižn".

Vjernici iz susjednog Јužnog Sudana, bili su, takođe, prisustni na misi, pošto su putovali 12 sati autobusom kako bi vidjeli papu. Među gostima bio je i južnosudanski predsjednik Salva Kir, koji se na kratko susreo sa papom, rekao je jedan zvaničnik te države, bez navođenja drugih detalja.

Kasnije u toku dana, papa bi trebalo da se sastane sa mladima u četvrti Kololo u prijestonici Ugande.

Uprkos strahovanjima da bi islamski pobunjenici iz istočnoafričkog ogranka Al Kaide, grupe Al Šabab, mogli da iskoriste papinu posjetu da organizuju napade, ona za sad protiče mirno.

Policija u Keniji, prvoj stanici papine posjete Africi, saopštila je, međutim, da je uhapsila dva muškarca sa navodnim vezama sa jednom iranskom špijunskom mrežom koja je planirala seriju napada.

Kenijska policija je, takođe, uputila poziv javnosti za informacijama o traženom britanskom državljaninu za koga se vjeruje da je "tajno ušao u zemlju" i da je ekstremista Al Šababa.

U nedjelju, papa odlazi u Centralnoafričku republiku, treću stanicu svoje posjete, a u Rim se vraća dan kasnije.
On je treći papa koji je posetio Afriku, poslije pape Pavla VI koji je posetio Ugandu 1969. i pape Јovana Pavla II, koji je tokom svog papstva, posjetio 42 države na afričkom kontinentu.