latinica  ћирилица
28/11/2015 |  17:03 ⇒ 17:23 | Autor: SRNA

Makedonija- policija bacila suzavac i šok bombe na migrante

Makedonska policija ispalila je suzavac i šok bombe na brojne migrante koji danima čekaju na grčkoj granici i traže da im se dozvoli prolaz ka zemljama zapadne Evrope, objavili su policijski izvori.
Makedonija: Sukob policije i migranata - Foto: AP
Makedonija: Sukob policije i migranataFoto: AP

Prije dvije sedmice Makedonija je, zajedno sa drugim balkanskim zemljama koje su na putu ka evropskim zemljama, počela da vraća "ekonomske migrante".

Grupe za zaštitu ljudskih prava kritikovale su ovu odluku prema kojoj je samo Sirijcima, Iračanima i Avganistancima dozvoljeno da nastave putovanje ka zapadnoj Evropi.

Nova ograničenja izazvala su višednevne proteste Iranaca, Pakistanaca, Marokanaca i drugih koji su ostali zarobljeni u šatorskim kampovima na granici.

Neki Iranci su bukvalno "zašili" svoja usta, dok se jedan čovjek bacio pred policajcima na željezničku prugu.

Današnje nasilje je eskaliralo nakon što se migrant, za koga se vjeruje da je Marokanac, popeo na krov vagona, pri čemu ga je udarila struja, a on zadobio teške opekotine.

Pobješnjeli migranti su počeli da bacaju kamenice na pripadnike makedonske policije, rekao je Rojtersov fotograf koji se nalazio na licu mjesta.

Policija je odgovorila suzavcem i šok bombama kako bi vratila gomilu nazad.

Neki policajci su takođe bacali kamenice.

Јutros su makedonski vojnici počeli sa postavljanjem metalne ograde visine tri metra, slične onoj koju je Mađarska ranije podigla na svojim južnim granicama.