latinica  ћирилица
28/11/2015 |  19:51 ⇒ 20:54 | Autor: RTRS

Sutrašnji sastanak kod Dodika-zajednički odgovor na odluku Ustavnog suda BiH(VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovaraće sutra u Banjaluci sa srpskim političkim predstavnicima o odluci Ustavnog suda BiH da pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske nisu usaglašene sa Ustavom. Sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici vlasti Republike Srpske, stranaka u Narodnoj skupštini i institucijama BiH.
Palata Predsjednika Republike Srpske - Foto: RTRS
Palata Predsjednika Republike SrpskeFoto: RTRS

Odluka Ustavnog suda BiH o osporavanju 9. januara je politička poruka – pokušaj da se negira Republika Srpska i od naroda otme ovaj praznik, smatra ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak. Bude li jedan od zaključaka sastanka kod predsjednika Srpske da se srpski predstavnici povuku iz rada institucija BiH, Crnadak je, kaže, spreman da ga prihvati.

"Sve što bude zajednički dogovor iza kojeg svi stanu, ja ću kao ministar u Savjetu ministara BiH ispoštovati. Mislim da sam ja posljednja osoba oko koje treba da imate dilemu zato što sam ja već jednom podneo ostavku i napuštao Savjet ministara i to za mene nije nikakav problem', kaže Crnadak'.

I ministri u Vladi Srpske imaju velika očekivanja – da, bez obzira na političku pripadnost, epilog sastanka bude jedinstven stav.

"Sutra ćemo pokušati da potignemo konsenzus bar oko nekih pitanja oko kojih možemo biti potpuno usaglašeni, zajednički stav da donesemo, a to je ova krajnje uvredljiva presuda Ustavnog suda BiH'', ističe Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS.

Već sada je izvjesno da će i jedan i drugi politički blok u Srpskoj na sastanak donijeti iste ideje – ujediniti se protiv odluke koja ponižava Republiku Srpsku.

"Mislim da je ovo krajnji momenat da se opozicija i vlast sastanu, zakopaju ratne sjekire na trenutak i da se ovaj referendum što prije sprovede'', ističe Emil Vlajki.

Odluke štetne po Republiku Srpsku su se nizale godinama. Ipak, čvrsta kao stijena, stoji činjenica da je 9.januar dan kada je ona stvorena i to niko ne može da ospori, kažu pravni eksperti. Svi potezi sa bh nivoa, kažu, nisu slučajni.

"Na sceni je rasparčavanje Republike Srpske ili svođenje Srpske na praznu ljušturu. To smo vidjeli kroz odluke Ustavnog suda, onog momenta kada je bilo onemogućeno donošenje odluke putem PS, Doma naroda. Onda se našao jedan Ustavni sud da kroz strane sudije donosi određene odluke'', smatra dekan Pravnog fakulteta u Banjaluci Vitomir Popović.

I u njemu tri stranca koji odlučuju kako će građani Republike Srpske da žive. Upravo Bošnjacima i odgovara takav sastav, kažu pravnici. Razlog je jasan kao dan – žele da prikažu da Srpska nije postojala prije Dejtona.

"Ustavni sud BiH je paravan za takvu političku igru žongliranja koja u svojoj krajnjoj instanci želi da promijeni političku matricu dva entiteta, njihove sudbine i sudbine naroda'', stav je Milimira Mičibabića profesora Univerziteta u Beogradu.

Diskriminatorska odluka usmjerena protiv srpskog naroda mora biti poništena – ocjena je ruskih stručnjaka. Republika Srpska, kažu, mora ojačati suverenitet, jer je to sada jedino sredstvo za opstanak Srba na Balkanu.