latinica  ћирилица
29/11/2015 |  08:17 ⇒ 09:30 | Autor: TANЈUG

Lideri EU i Turske na samitu u Briselu o migrantima

Lideri Evropske Unije i Turske, uključujući turskog premijera Ahmeta Davutoglua, sastaju se u Briselu u nastojanju da dovrše i konkretizuju dogovor čiji je cilj zaustavljanje priliva izbjeglica iz Sirije u EU.
Izbjeglice - Foto: AP
IzbjegliceFoto: AP

Glavna tema samita biće saradnja na zaustavljanju migrantskog talasa u Evropu, što je dosad ozbiljno uzdrmalo šengenski prostor, jedno od najvećih dostignuća u evropskim integracijama.

U Turskoj se nalazi više od dva miliona sirijskih izbjeglica, a ta zemlja je glavna ulazna tačka za one koji nastoje da stignu do EU preko Mediterana i do grčkih ostrva.

Na samitu će uz šefove država ili vlada zemalja članica učestvovati i predsednici tri evropske institucije - Evropskog savjeta Donald Tusk, Komisije Žan-Klod Јunker i Parlamenta Martin Šulc.

Čelnici EU pokušaće da navedu Tursku na tješnju saradnju kako bi pomogla da se uspori priliv sirijskih izbjeglica.

EU i Turska su prošlog mjeseca postigli načelni dogovor o zajedničkom akcionom planu za suočavanje s izbjegličkom krizom, a taj dogovor sada treba sprovesti. Taj plan uključuje finansijsku pomoć Turskoj, koja bi zauzvrat zaustavila migrantski talas.

Na samitu bi trebalo da bude prihvaćena zajednička deklaracija, na čijem se nacrtu intenzivno radi.