latinica  ћирилица
29/11/2015 |  14:01 | Autor: TANЈUG

MUP Srbije: Rodiću podnesi prijavu, Adria: zloupotreba institucija

Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije pozvala je sinoć vlasnika Kurira Aleksandra Rodića da prijavi prijetnje koje su mu, kako je objavio taj list, upućene, a Rodić je danas odgovorio saopštenjem da MUP u njegovom slučaju postupa drugačije nego sa drugim građanima.
Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije - Foto: TANЈUG
Ministarstvo unutrašnjih poslova SrbijeFoto: TANЈUG

"Samo kad vlasnik Adrija medija grupe podnese krivičnu prijavu, pretkrivični postupak se vodi u javnosti preko sredstava javnog informisanja, dostavljanje poziva vrši se suprotno odredbama ZKP-a, a saslušanja ovog građanina uživo prenose u režimskim medijima", navedeno je u saopštenju Adrija Medija Grupe.

Adrija, reagujući na sinoćnje saopštenje MUP-a, navodi da je "razmjena saopštenja s kabinetom ministra policije ispod nivoa kako kompanije, tako i kabineta", te da je prinuđena da građanima Srbije ukaže na to "da je zloupotreba institucija sveprisutna, a da primjer takve zloupotrebe predstavlja upravo ovo saopštenje MUP-a".

Direkcija policije Ministarstva unutrašnjih poslova pozvala je sinoć Rodića da najbližoj policijskoj stanici, koje su dostupne svim građanima 24 sata dnevno, prijavi prijetnje koje su mu upućene, kako bi po njegovoj prijavi moglo da se postupa.

"Istovremeno, ukazujemo da pripadnici MUP-a bezuspješno pokušavaju da uruče poziv Aleksandru Rodiću, kako bi sa njim, u svojstvu građanina, obavili razgovor na navode iz krivične prijave, koju je on lično podnio protiv (vlasnika Farmakoma) Miroslava Bogićevića, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal", navodi se u saopštenju MUP-a.

Policija će i dalje preduzimati sve mjere iz svoje nadležnosti kako bi privela pravdi počinioce krivičnih djela, baš kao što je nedavno uhapsila lice zbog komentara prijeteće sadržine na internet portalu Kurira, upućenih Radisavu Rodiću, navodi se u saopštenju.

U saopštenju MUP se podsjeća, da je zbog osnova sumnje da je izvršio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz čl. 138 KZ RS, uhapšen D.M (1975), iz Surdulice.

Obaveza svakog građanina je da prijavi krivično djelo, a policije da primjeni sve mjere i radnje u zaštiti lične bezbjednosti i sigurnosti u skladu sa zakonom, navodi se u saopštenju.

Ranije je objavljeno na Internet sajtu "Kurira", da su Rodiću, članovima te porodice i novinarima "Kurira" stigle nove prijetnje smrću, "poslije javne harange" koju, kako navode, nedjeljama, kršeći Zakon o medijima, sprovode Informer i Pink.