latinica  ћирилица
29/11/2015 |  14:52 | Autor: TANЈUG

Tusk: Glavni cilj samita obuzdati priliv migranata

Predsjednik Evropskog savjeta Donadl Tusk izjavio je da je glavni cilj današnjeg samita Evropske unije i Turske da se obuzda priliv migranata u Evropu, a njemačka kancelarka Angela Merkel je istakla da priliv migranta treba staviti u legalne okvire.
Donald Tusk - Foto: arhiv
Donald TuskFoto: arhiv

"Postigli smo sporazum, koji će, nadam se, danas prihvatiti sve strane," rekao je Tusk novinarima dolazeći na samit.

On je rekao da nikakav dogovor sa Turskom neće biti dovoljan za rješavanje najteže migrantske krize u Evropi od Drugog svetskog rata ukoliko EU ne bude čvrsto kontrolisala svoje spoljne granice, prenosi Rojters.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će sporazum o migrantima pomoći da se priliv migranta stavi u legalni okvir umjesto da bude nekontrolisan.

"Glavni dio ovog akcionog plana EU i Turske biće kako da se ilegalna migracija zamijeni legalnom migracijom i kako da poboljšamo izbjegličku situaciju u Turskoj", rekla je Merkel dolazeći na razgovore.

Lideri Evropske Unije i Turske, uključujući turskog premijera Ahmeta Davutoglua, sastaju se danas u Briselu u nastojanju da dovrše i konkretizuju dogovor čiji je cilj zaustavljanje migrantskog talasa u Evropu, koji je dosad ozbiljno uzdrmalo šengenski prostor, jedno od najvećih dostignuća u evropskim integracijama.

Turska će pomoći Evropskoj uniji da se izbori sa prilivom migranata koji je ugrozio budućnost Šengena, a zauzvrat će dobiti novac i restartovanje zakočenih pregovora o pristupanju EU, navodi se u nacrtu zaključka samita EU i Turska koji se danas održava u Briselu.

U Turskoj se nalazi više od dva miliona sirijskih izbjeglica, a ta zemlja je glavna ulazna tačka za one koji nastoje da stignu do EU preko Mediterana i do grčkih ostrva.