latinica  ћирилица
30/11/2015 |  08:51 ⇒ 08:56 | Autor: B92

Da li će i Britanija krenuti na ID

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron nada se da će već u srijedu dobiti saglasnost parlamenta za učešć́e te zemlje u vojnoj operaciji u Siriji.

-Dejvid Kameron ćee naložiti da Kraljevsko vazduhoplovstvo počne da izvodi precizne udare sa ciljem da "obezglavi" ID u Siriji, ako poslanici ove nedjelje budu podržali širenje operacije, piše list "Sandej tajms".

Prema podacima “Sandej tajmsa“, premijer je već naredio komandantima vazduhoplovnih snaga da budu pripravni za vazdušne udare kako bi likvidirali ključne figure ID, uključujući odgovorne za nedavne terorističke napade u Parizu i one koji planiraju slične akcije u Britaniji.

- Prvi udari Vazduhoplovstva, koji se očekuju već sljedeće sedmice biće usmjereni na štabove ID u Raki, kako bi se "odsjekla zmijska glava" terorističke organizacije, navodi list.

Najveći dio vikenda ministri inostranih poslova i odbrane Velike Britanije provode u razgovorima s poslanicima Laburističke partije, u nadi da će dobiti podršku za vojnu operaciju u Siriji.

Lider laburista DŽeremi Korbin ranije je izjavio da će glasati protiv vazdušnih napada u Siriji, ali članovi njegove partije nisu u obavezi da se izjasne na isti način.

Datum glasanja za sada nije objavljen, a šef britanske diplomatije Filip Hamond je rekao da vlada hocće da da vremena parlamentu da donese odluku.

Velika Britanija u ovom trenutku učestvuje u vojnoj operaciji protiv ID u Iraku, ali ne i u Siriji.