latinica  ћирилица
30/11/2015 |  10:51 ⇒ 14:47 | Autor: TANЈUG

Samit u Parizu: Minut ćutanja u čast žrtava napada (VIDEO)

Svjetski lideri koji su se okupili na velikoj međunarodnoj konferenciji o klimi u Parizu održali su minut ćutanja odajući poštu ljudima koji su ubijeni u nedavnim napadima u francuskoj prestonici, ali i u Bejrutu, Bagdadu, Tunisu i Maliju.
Oland na samitu o klimi (foto: Twitter @COP21en) -
Oland na samitu o klimi (foto: Twitter @COP21en)

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun objavio je minut ćutanja otvarajući dvonedjeljni samit u Parizu, čija je svrha postizanje dugoročnog međunarodnog sporazuma kako bi se usporilo globalno zagrijevanje, prenosi AP.

On je pozvao svjetske lidere na samitu o klimatskim promjenama u Parizu da ubrzaju akciju protiv opasnog rasta temperature. Ban Ki-mun je rekao da su obećanja preko 180 država da će smanjiti emisije ugljen-dioksida dobar početak, ali da to nije dovoljno da se globalno zagrijavanje zadrži na nivou do dva stepena Celzijusova.

Naučnici kažu da se to mora postići da bi se spriječile najteže posljedice.

Borba protiv terorizma i globalno zagrijavanje blisko su povezani, rekao je francuski predsjednik Fransoa Oland.

Oland je dodao da svaki sporazum kojim se pokušava zadržati dalje povećanje globalne temperature na dva stepena Celzijusova mora da bude "univerzalan, diferenciran i obavezujući" te da bogatije zemlje moraju da doprinesu više od siromašnih.

"Ne mogu da odvojim borbu protiv terorizma od borbe protiv globalnog zagrijavanja", rekao je Oland na otvaranju samita svjetskih lidera u Parizu o klimatskim promjenama, dvije sedmice nakon napada islamskih militanata u francuskoj prijestonici.

On je dodao da danas postoje dva globalna izazova sa kojima se svijet mora suočiti. "Mi moramo svojoj djeci ostaviti više od svijeta oslobođenog od terorizma, mi njima, takođe, dugujemo planetu zaštićenu od katastrofa", rekao je Oland.

Istakao je da je u pitanju svjetski mir.

Predsednik SAD Barak Obama nazvao je konferenciju Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu "činom prkosa" svjetske zajednice. On je istakao da su svjetski lideri stigli u prestonicu Francuske na samit o klimi kako bi pokazali odlučnost i pohvalio Parižane što su insistirali na tome da se konferencija održi uprkos napadima u kojima je 13. novembra poginulo 130 ljudi, prenijela je agencija AP.

Američki predsjednik je rekao da to predstavlja dokaz da ništa neće odvratiti svijet od toga da izgradi budućnost za svoju djecu. Pored toga, on je dodao da nema boljeg odgovora onima koji žele da sruše svijet nego da se preduzmu najodlučniji napori da se taj svijet spase.

Napori Rusije usporili su globalno zagrijavanje u prethodnih godinu dana, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na konferenciji UN o klimatskim promjenama.

Organizatori su željeli da konferencija otpočne na visokom nivou u nadi da će se time pružiti podsticaj snažnom sporazumu, a kako navode, očekuje se prisustvo 151 svetskog lidera.

Neki lideri su obišli mjesta u Parizu na kojima su 13. novembra izvedeni pogubni teroristički napadi, a američki predsjednik Barak Obama je položio cvijeće u koncertnoj dvorani "Bataklan" gdje je ubijeno na desetine ljudi.

Konferenciju je otvorenom proglasio peruanski ministar zaštite životne sredine Manuel Pulgar Vidal, koji je bio domaćin prošlogodišnjeg samita UN-a o klimi, održanoj u peruanskoj prestonici Limi, prenijela je agencija AP.

Pulgar je tom prilikom izjavio da bi dogovor svjetskih lidera pokazao da države svijeta mogu da sarađuju u borbi protiv klimatskih promjena jednako kao i u borbi protiv terorizma.

Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počeo je u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsjednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.

Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrijevanja planete.

Samit se održava uz velike mjere obezbjeđenja.

Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbjeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da djeluju hitno i budu spremni na kompromis.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić obratiće se danas učesnicima Samita.

Na samitu će, pored njega, učestvovati i predsjednik Francuske Fransoa Oland, predsjednik Ruske federacije Vladimir Putin, predsjednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, njemačka kancelarka Angela Merkel.

Nikolić će se susresti sa šefovima država na marginama konferencije i, između ostalog, naglasiti da je Srbija atraktivan i poželjan partner koji ima brojne komparativne prednosti za razvoj političke, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje, saopštila je Pres služba predsjednika Srbije.