latinica  ћирилица
30/11/2015 |  11:11 | Autor: TANЈUG

Cerar: Bez nove žice na spornom području sa Hrvatskom

Slovenački premijer Miro Cerar izjavio je da njegova zemlja više neće na mogućim granično spornim mjestima sa Hrvatskom postavljati žičanu ogradu, kako ne bi izazivala dodatne granične napetosti u odnosima između dvije zemlje.
Miro Cerar - Foto: arhiv
Miro CerarFoto: arhiv

- Na svim tačkama koje bi mogle da budu sporne u smislu definisanja granice nećemo postavljati žičane prepreke, kako ne bismo izazvali granične napetosti ili sporove, rekao je Cerar za agenciju STA nakon sinoćnjeg susreta sa premijerom Hrvatske Zoranom Milanovićem na samitu EU u Briselu, dodavši da je to obećao hrvatskom premijeru.

Odgovarajući na pitanje o protestnim notama kojima je Hrvatska upozorila da je slovenačka bodljikava žica na nekim mjestima postavljena na hrvatskoj teritoriji i zahtjeva da se ona ukloni, Cerar je rekao da se ubuduće žičane prepreke neće postavljati na spornim mjestima, prenijela je agencija Hina.

On je dodao da bi na mjestima gdje je granica sporna, umjesto žičane ograde, mogla biti postavljena neka druga vrsta prepreke za onemogućavanje ilegalnih migracija.

Slovenački premijer nije, međutim, ništa rekao o tome šta će biti sa već podignutom žičanom ogradom na spornim graničnim mjestima, zbog čega je Hrvatska i protestovala.

Milanović je izjavio juče da je uvjeren da će Slovenija ukloniti ogradu sa zajedničke granice sa Hrvatskom.

- Biće uklonjena", rekao je Milanović novinarima u Briselu, a na pitanje kada će se to dogoditi, samo je odgovorio: Polako.

- Mi uredno šaljemo protestne note. Sada ću o tome da razgovaram sa premijerom Mirom Cerarom, kazao je Milanović u Briselu.

Na pitanje zašto se Slovenija oglušuje na te protestne note, Milanović je odgovorio da "vjerovatno pokušava nešto da ušićari".