latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:33 | Autor: SRNA

Sirija: Asadove snage napreduju

Sirijska vojska opkolila je grad Salmu na sjeverozapadu zemlje u kojem je ostalo oko 2.000 terorista, dok su ostali ubijeni ili su se povukli.
Sirija (foto: © Sputnik/ Mihail Alaedin) -
Sirija (foto: © Sputnik/ Mihail Alaedin)

"Opkolili smo grad koji je od strateškog značaja, a zauzeli smo i visoravan u blizini Salme", saopštio je izvor iz sirijske vojske.

Prije ofanzive sirijskih snaga, u ovom dijelu zemlje nalazilo se desetak hiljada islamista, dok ih je sada ostalo nešto više od dvije hiljade, od kojih su mnogi došli sa Kavkaza.

Salma je strateški grad na sjeverozapadu Sirije u provinciji Latakija. Iz tog grada vodi magistralni put do turske granice.

Upravo je u tom dijelu Sirije turski lovac "F-16" oborio ruski bombarder "su-24", a tu su i tri ruska novinara bila ranjena.

Portali koji se bave geostrateškim pitanjima navode da zapadni mediji nisu uopšte pisali o ofanzivi sirijske vojske niti njenim vojnim uspjesima u borbi protiv "Islamske države".

Razlozi su neprijatno saznanje da su Rusi za dva mjeseca bombardovanja učinili više nego SAD i saveznici za dvije godine, kao i činjenica da na Zapadu ne želi ni da čuju za sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Regularne sirijske jedinice prije nekoliko dana oslobodile su i grad Mahin u provinciji Homs.

Vojska je ušla u selo Hadas, koje se nalazi 30 kilometara od auto-puta koji povezuje Homs i Damask, a zatim zauzela gradove Huvarin i Mahin.

Nakon što je sirijska vojska uspostavila punu kontrolu na visoravnima na području Mahina i zauzela skladišta municije, teroristi su pobjegli, navodi sirijski generalštab.

Vladine snage imale su uspjeha na jugoistoku provincije Homs zahvaljujući ruskoj avijaciji, koja pomaže ofanzivu.