latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:35 ⇒ 12:41 | Autor: SRNA

Napredna Srpska: Podrška izjavi zvaničnika

Stranka Napredna Srpska izrazila je punu podršku potpisanoj izjavi zvaničnika iz Republike Srpske o neprihvatanju odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike i zadovoljstvo jedinstvom svih partija o takvim važnim pitanjima.
Napredna Srpska - Foto: RTRS
Napredna SrpskaFoto: RTRS

"Na ovaj način pokazujemo svima da je, bez obzira na velike različitosti naših politika, a posebno u domenu ekonomije i borbe protiv kriminala i korupcije za sve partije iz Republike Srpske, naša Republika za sve nas najvažnija", navodi se u saopštenju iz ove stranke.

Naprednjaci izražavaju nadu da i predstavnici druga dva naroda u BiH misle da ona treba svoju budućnost da gradi na dogovoru tri konstitutivna naroda, bez uticaja bilo koga sa strane.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su se da Narodna skupština Srpske donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

Izjavu su potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.