latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:38 | Autor: SRNA

Popović: Narodna skupština da donese plan rada na osnovu zajedničke izjave

Narodna skupština Republike Srpske bi, na osnovu zajedničke izjave predstavnika najvećih političkih partija iz Srpske, trebalo da donese plan rada za sprečavanje događaja poput odluke Ustavnog suda BiH da proglasi neustavnim 9. januar kao Dan Republike, smatra vojno-politički analitičar Gostimir Popović.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

Popović je uocijenio da je zajednička izjava veoma dobar potez predstavnika političkih partija i institucija iz Srpske, te podloga na osnovu koje institucije mogu odmah početi da đeluju radi njene operacionalizacije.

"Najnovija odluka Ustavnog suda BiH pokazala je da je Srpskoj neophodno jedinstvo i da treba pripremiti akcije kako se takve odluke ne bi mogle sprovoditi. Јedino čemu se treba nadati jeste da zajednička izjava, kao i odluke koje bi na osnovu nje trebalo da budu donesene, neće trajati samo 120 dana, već bar nekoliko desetina godina", rekao je Popović.

On smatra da je važno da zajednička izjava bude stavljena na uvid javnosti i da je potpišu i pojedinci u Republici Srpskoj, dodajući da je siguran da bi bilo na stotine hiljada potpisa, pa bi to bila jedna vrsta predreferenduma o toj temi.

Popović je naglasio da je Ustavni sud BiH kao kategorija potpuno van bilo koje teoretske odrednice jedne ovakve institucije i da predstavlja sredstvo za pritisak na Republiku Srpsku, odnosno instrument "sarajevske političke čaršije koja time želi dati neku vrstu legitimiteta kojeg uopšte nema".

"Svi ti stranci koji u Ustavnom sudu BiH dižu ruku i učestvuju u donošenju odluka ne žele da uđu u suštinu, nego rade ono što im se kaže u Sarajevu, a to je otprilike produžena ruka linije SAD - Ankara - Sarajevo i usmjerena prema Srpskoj", naveo je Popović.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su juče zajedničku izjavu, saglasivši se da Narodna skupština Srpske treba da raspisiše referendum na kome bi se narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

U izjavi se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

Izjavu su potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.