latinica  ћирилица
30/11/2015 |  12:39 ⇒ 12:53 | Autor: SRNA

Priština: Sjednica parlamenta uz jako policijsko obezbjeđenje

U Prištini je počela sjednica Skupštine samoproglašenog Kosova bez prisustva opozicionih poslanika iz reda Alijanse za budućnost Kosova, "Samoopredjeljenja" i Građanske inicijative NISMA, te uz jako policijsko obezbjeđenje koje čine i pripadnici antiterorističke jedinice.
Priština: Suzavac i biber sprej u skupštini - Foto: AP
Priština: Suzavac i biber sprej u skupštiniFoto: AP

U parlamentu je, neposredno pred početak zasjedanja, ponovo aktivirana dimna bomba uprkos jakom policijskom obezbjeđenju.

U sali su trenutno poslanici Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe, Demokratske partije Kosova Hašima Tačija i poslanici iz reda manjinskih zajednica. Zasjedanju prisustvuju i srpski poslanici.

Policija je, po nalogu predsjednika parlamenta Kadrija Veseljija, zabranila opozicionim poslanicima da uđu u salu.

U međuvremenu je policija potvrdila da je uhapšen poslanik radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje" Fisnik Ismailji i da je sproveden kod istražnog sudije.

Policija je navela da se sumnja da su jutros u skupštinskoj sali dimnu bombu aktivirali poslanici Ismailj Kurteši iz "Samoopredjeljenja" i Hadži Šalja iz NISMA.

Opozicija je ranije najavila da će upotrijebiti sva raspoloživa sredstva da bi spriječila zasjedanje parlamenta sve dok ne budu povučeni potpisi sa briselskog sporazuma o formiranju zajednice srpskih opština, kao i Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom.