latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:01 | Autor: TANЈUG

Njemački mediji: Sporazum EU i Turske sporan

Dogovor Evropske unije i Turske, koji planira prijem Turske u Šengensku zonu godinu dana prije nego što je planirano, kao i novčanu donaciju od tri milijarde evra ukoliko se ta zemlja obaveže da će smanjiti tranzit izbjeglica prema Evropi, njemački mediji danas su ocijenili spornim.

Ukoliko Ankara ispuni sve potrebne uslove koji planiraju prihvatanje potražioca azila čiji su zahtjevi odbijeni u EU, energičnije postupanje prema krijumčarima kao i bolju žaštitu svojih pomorskih granica, EU će ponovo pokrenuti pregovore o ulasku Turske u EU, prenosi Dojče vele.

Većina njemačkih medija takođe se bavila tom temom.

List "Noje osnabriker cajtung" piše da je EU spremna da plati visoku cijenu kako bi zaustavila priliv izbjeglica preko Turske i Balkanske rute.

Prema ocjeni tog lista, ustupci pokazuju koliko je "enormno jaka pozicija turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana."

"Erdogan i zbog strateškog položaja svoje NATO zemlje između Evrope i Azije može da iskamči mnogo za svoje sunarodnike", konstatuje "Noje osnabriker cajtung".

Komentator lista Badiše cajtung smatra da bi sastanak turskog premijera Ahmeta Davutoglua sa evropskim šefovima država mogao da uđe u istoriju kao "samit lažljivosti".

"Predsjednik Savjeta EU Donald Tusk rekao je da cilj sastanka nije bio da se balkanska evropska granica pomjeri do Turske. Ali baš to je bio cilj. Predsjednik Erdogan je poslao Davutoglua na samit kako bi svojim ljudima demonstrirao da može da bombarduje Kurde, obara ruske avione i guši slobodu mišljenja, a da pri tome ne mora da strahuje ni od kakvih posljedica iz EU", navodi list.

Dnevnik "Nojes dojčland" naglašava da su "Turci u Briselu nedvosmisleno zaprijetili ljudskom manevarskom masom - i u tome su uspjeli".

List ocjeenjuje da je premijer Davutoglu "briselsku pijacu napustio zadovoljan".

"Premijer Davutoglu je u koferu ponio obećanje da će dobiti nekoliko milijardi evra, zvanično - za pomoć izbjeglicama. Za predsjednika Erdogana je još važnija politička dobit - ukidanje viza EU za građane Turske je sada dosta bliže nego što je bilo".

"Frankfurter algemajne cajtung" konstatuje:

"Direktno uključivanje Rusije u rat u Siriji na strani Asada bilo je i direktno upereno protiv Turske. Erdogan ne bi bio Erdogan kada bi se u toj situaciji sakrio pred EU u mišju rupu".

List ocjenjuje da je predsjednik Erdogan "upotrebio sirijske ratne izbjeglice kao oružje kako bi ucjenio Zapad i prije svega Njemačku". Komentator lista smatra da je "EU kapitulirala pred jednim sve autoritarnijim igračem kome i na unutašnjepolitičkom planu svaki cilj opravdava sredstva".

"Miteldojče cajtung" piše da je "predsjednik Erdogan bio izgubio potencijal za ucjenjivanje".

"Otkako se posvađao sa Rusijom zbog oborenog aviona, njegova zemlja mora da se bori ne samo za ugled zbog posljedica teške političke greške, već i sa drastičnim posljedicama ekonomskih sankcija", navodi list.

"Miteldojče cajtung" takođe ocjenjuje da ponuda iz Brisela ima veliku važnost zato što "Ankara sada ne može da poslovima sa Rusijom nadoknadi ono što joj uskraćuje Evropska unija".

"Ankara će morati da izađe na kraj sa više miliona ratnih izbjeglica, ali neće morati sama da snosi odgovarajuće troškove. A dobila je i evropsku perspektivu", piše "Miteldojče cajtung".