latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:24 ⇒ 14:12 | Autor: SRNA

Nikolić: Neophodan međunarodni dogovor zarad budućnosti

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić vjeruje da će na međunarodnom samitu u Parizu biti postignut univerzalan međunarodni sporazum koji će mobilisati sve države članice u borbi protiv klimatskih promjena.

"Definisane akcije i mere moraju biti jasne, efikasne i pravedne, utvrđene pravno obavezujućim međunarodnim dogovorom", istakao je Nikolić obraćajući se učesnicima Okvirne konvencije UN o klimatskim promjenama u Parizu.

Osvrćući se na nedavne nemile događaje u Parizu, Nikolić je rekao da ekstremizam predstavlja jednu od najvećih prijetnji svima i zahtijeva globalni odgovor, kao i tema o kojoj će danas biti riječi.

"Važno je da brinemo o našoj zajedničkoj i nedeljivoj planeti, našoj jedinoj kući i da je sačuvamo od svake pretnje - i od ekstremista, ali i od globalnih klimatskih promena. One nisu samo pitanje našeg opstanka i budućnosti, mi te promene živimo i u ovom danu. One su deo naše sadašnjosti i stvarnosti", poručio je Nikolić.

Prema njegovim riječima, potrebno je da se pokuša pronaći rješenje kako bi se zaustavili ili makar ublažili negativni trendovi /globalno zagrijavanje, podizanje nivoa mora/ kako bismo izbjegli da budućim generacijama ostavimo svijet koji bi bio nezamislivo drugačiji i opasniji.

"Procene su pokazale da su samo u Srbiji štete izazvane ekstremnim klimatskim i vremenskim ćudima od 2000. godine iznosile preko pet milijardi evra", rekao je Nikolić.

On je naveo da su prošlogodišnje katastrofalne poplave, nezabilježenih razmjera u proteklih 120 godina, ugrozile živote, zdravlje i imovinu više od 1,6 miliona ljudi.

"Materijalni gubici od oko 1,7 milijardi evra doveli su do toga da više od 125.000 stanovnika preko noći bude dovedeno na ivicu siromaštva", rekao je Nikolić.

On ističe da je Srbija u junu dostavila svoje planove za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, čime se svrstala u prvih deset zemalja u svijeta i prvu u regionu koja je zvanično dostavila plan namjeravane nacionalne kontribucije.

"Za Srbiju kao zemlju u razvoju, koja teži članstvu u EU i radi na harmonizaciji domaćeg zakonodavstva sa evropskim tekovinama, od izuzetnog je značaja tehnička, tehnološka i finansijska podrška međunarodne zajednice u jačanju kapaciteta, transferu tehnologija i prenošenju znanja i iskustava", rekao je Nikolić.

Ukoliko pomognu zemljama u razvoju, kaže Nikolić, razvijene zemlje će pomoći i sebi, jer klimatske promjene ne znaju za granice, ni za bogate i siromašne.