latinica  ћирилица
30/11/2015 |  13:33 | Autor: sputniknews.com

Davutoglu: Turska želi dijalog, ali se neće izvinjavati Rusiji

Turska je spremna za dijalog sa Rusijom kako bi se izbjegla dalja eskalacija sukoba, ali ne namjerava da se izvinjava zbog incidenta sa ruskim avionom Su-24, izjavio je turski premijer Ahmet Davutoglu.
Davutoglu i Stoltenberg - Foto: Beta/AP
Davutoglu i StoltenbergFoto: Beta/AP

On je rekao da Turska želi dobrosusjedske odnose sa Rusijom, kao i sa svim drugim partnerima koji se bore protiv terorističke organizacije Islamska država.

„Spremni smo da predamo sve informacije o ’nenamjernom’ obaranju ruskog aviona kojima raspolažemo“, rekao je Davutoglu uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Јensom Stoltenbergom.

Turski premijer je istekao da je Ankara spremna za dijalog na svim nivoima kako bi se u budućnosti izbjegli incidenti poput ovog sa ruskim avionom.

Istovremeno, rekao je Davutoglu, Ankara se nada da će Moskva preispitati najavljene mjere prema Turskoj nakon tragedije sa bombarderom Su-24 i dodao da Turska na te mjere neće odgovarati sankcijama.

Prethodno je turski premijer izjavio da razumije reakciju ruskih građana zbog smrti pilota Su-24 koji je oboren prije nedjelju dana u Siriji, ali je zamolio da se uzme u obzir i zabrinutost Ankare kada je u pitanju bezbjednost turskih granica.

„Mi razumijemo Rusiju kad je riječ o smrti ruskog pilota, ali i Rusija mora da razumije pažnju koju mi posvećujemo bezbjednosti naše granice sa Sirijom, budući da je to pitanje nacionalne bezbjednosti. Mi ćemo da nastavimo da pokazujemo našu predanost očuvanju granice sa Sirijom, koja nije usmjerena isključivo protiv Rusije“, rekao je Davutoglu.

On smatra da pitanje obaranja ruskog aviona treba riješiti racionalno.

„Ovu krizu je moguće riješiti ukoliko i Turska i Rusija problemu pristupe hladnih glava i razumno. Nadam se da će se u narednom periodu napetosti smiriti. Umjesto tvrdih izjava treba se usredsrediti na dijalog“, rekao je turski premijer.