latinica  ћирилица
30/11/2015 |  15:30 | Autor: TANЈUG

Komersant: Beograd sve teže balansira između Rusije i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić smatra da je učlanjenje Srbije u EU najvažniji cilj zemlje, pri čemu računa na to da će očuvati privilegovane odnose sa Rusijom, piše danas "Komersant", ocjenjujući da je Beogradu sve teže da balansira između Rusije i Unije.

Kako piše moskovski list, Brisel će sve više insistirati na tome da Beograd usaglasi sa EU svoju spoljnu politku, uključujući pitanje priključivanja sankcijama protiv Rusije.

"Od neprijatnog izbora Srbija može da se spase samo u slučaju pomirenja Rusije i EU, ali ono nije na vidiku", piše "Komersant".

Formalna odluka o početku pregovora između Srbije i EU treba da bude donijeta na samitu EU sredinom decembra, a premijer Srbije je prije nekoliko dana izjavio da 14. decembra ide u Brisel kada će biti otvorena prva dva pregovaračka poglavlja.

Uvjerenost premijera može se objasniti time što je Beograd dobio zeleno svjetlo za početak te procedure od ključnog člana EU - Njemačke, navodi list.

"Komersant" podsjeća da je šef Odbora za evropska pitanja Bundestaga Ginter Krihbaum izjavio da je "mjesto Srbije u Evropi" i da je Srbija zaslužila dugoočekivani poziv i to zahvaljujći normalizaciji odnosa sa Prištinom (sporazumom od 25. avgusta) i pomirenjem sa BiH (istorijska posjeta Vučića Srebrenici u julu).

Analitičari i eksperti u Srbiji smatraju da će pritisak na Beograd kako bi se opredijelio između Rusije i EU samo rasti.

"Beograd iz Rusije već dobija signale (za sada nezvanične, ali potpuno jasne) da Srbija ne treba da ide u EU koja preživljava krizu i ne može da joj osigura bezbjednost. Igrajući na kartu pravoslavlja i panslovenstva Srbiji nude da se orijentiše na Evroazijski savez", rekao je za "Komerasant" spoljnopolitički analitičar Boško Јakšić.