latinica  ћирилица
30/11/2015 |  17:13 ⇒ 20:38 | Autor: RTRS

Načelnik Kneževa opozvan iz trećeg puta (VIDEO)

Građani Kneževa izglasali su na jučerašnjem referendumu opoziv načelniku opštine Bori Škeljiću. U odnosu na prošlogodišnji referendum, kada je ostao u načelničkoj fotelji zahvaljujući razlici od 200 glasova, sada je tri puta više građana glasalo za njegovu smjenu.
Kneževo - Foto: RTRS
KneževoFoto: RTRS

Na glasanje je izašlo nešto više od 5,5 hiljada građana, ili gotovo 60 odsto. Zbog izborne godine, novi načelnik neće biti biran do oktobra naredne godine. Međutim, potvrdi li Centralna izborna komisija rezultate referenduma, Skupšina Kneževa, umjesto novog načelnika, biraće vršioca dužnosti zamjenika, jer je prethodni smijenjen prije dvije godine. 

Za smjenu načelnika Kneževa glasalo je više od 50 odsto građana koji su izašli na referendum.Čekaju se listići glasanja u odsustvu, ali na konačan rezultat neće imati uticaj.

"Uz glasanje u odsustvu tu su i nepotvrđeni glasovi, a to je nekih maksimalno 50-tak glasova. Mislim da oni ne mogu da utiču na trenutni rezultat", ističe Budimir Dukić, predsjednik Komisije za sprovođenje opoziva.

Građanima Kneževa, čini se, rezultati referenuduma su u drugom planu. Važnije im je, kako kažu, spojiti kraj s krajem. Pojedini nisu optimisti da će uskoro krenuti na bolje. Ljuti zbog, kako kažu, postupaka opozvanog načelnika Škeljića, neki smatraju da ko god dođe na njegovo mjesto, biće bolje za građane.

Rezultati glasanja na referendumu o opozivu Bore Škeljića (Foto: RTRS)

Bolje obećavaju i oni koji su pokrenuli opoziv.O konkretnim imenima, ko bi mogao u Škeljićevu fotelju, ne žele govoriti. Samo kažu, biće mlad i iz SNSD-a.

"Ono što je najbitnije je da imamo stručne ljude koji će raditi stručne poslove u organima opštinske uprave. Dosada nije bilo ni jednog čovjeka koji radi te poslove. Zamjenik načelnika, predsjednik skupštine mogu biti po zakonu obični građani, dobri domaćini itd", kaže Radovan Marić, predsjednik skupštine opštine Kneževo.

Svjesni su, tvrde, da je malo vremena do novih lokalnih izbora u oktobru sljedeće godine. Svjesni i činjenice da im građani, ne bude li konkretnih pomaka u opštini, neće praštati. Plan im je dovesti investitore koji će uskoro otvoriti nova radna mjesta.

"U Kneževu su se pojavili neki investitori koji su zainteresovani za hale u kojima bi moglo da se zaposli blizu 250 radnika", ističe Čedo Vuković, predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a.

"U tom kontekstu interes svih partija koje su učestvovale u ovom opozivu je da prezentuju stanovnicima opštine Kneževo novine koje će sigurno pozitivno uticati na rezultate lokalnih izbora 2016", kaže Aleksandar Plazinić, predsjednik Opštinskog odbora SP-a.

Nova radna mjesta za građane Kneževa svakako biće novina. U to svakako ne bi trebalo računati zapošljavanje stranačkih kadrova u opštini i javnim preduzećima, već u proizvodnji.