latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:05 ⇒ 21:38 | Autor: Index.hr

Na ruskoj granici zaustavljeno oko 1.250 turskih kamiona

Oko 1.250 kamiona sa turskom robom nagomilalo se na ruskoj granici čekajući dozvolu za prelaz granice, potvrdio je predstavnik špeditera.

Šest dana nakon što je Turska srušila ruski borbeni avion što je prvi takav incident od Hladnog rata, pozivi za smirivanjem stanja uveliko prolaze nezapaženo. Ankara odbija da se izvini, a Rusija odgovara sankcijama.

"Rusija već četiri dana ne dozvoljava turskim kamionima ulazak u zemlju ili tranzitni prolaz", kazao je Fatih Sener iz turskog Međunarodnog špedicijskog udruženja.

"Osim što kamioni čekaju na graničnim prelazima, Rusija ne dozvoljava kamionima koji su ušli u zemlju da iskrcaju teret na carini. Radi se o uglavnom rumunskim i bugarskim kamionima s turskom robom, ali i kamionima iz Kazahstana i Moldavije", dodao je.

Kamioni su blokirani i u Ukrajini i Gruziji, jer su sada izloženi mnogo temeljitijim kontrolama. Ekonomska šteta od zastoja kamiona sa turskom robom od srijede je skoro 60.000 dolara. Sener dodaje da sada 100 kamiona koji su blokirani na ruskoj granici traži alternativne pravce.