latinica  ћирилица
30/11/2015 |  18:36 ⇒ 01/12/2015 | 10:33 | Autor: RTRS

Najviši zvaničnici Srpske usaglašeno o Danu Republike (VIDEO)

Uprkos odluci Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će nastavatiti da slavi Dan Republike, 9. januar, jer ne ugrožava nacionalni i vjerski identitet i ravnopravnost ni jednog od tri konstitutivna naroda. Ovo je jedna od 12 tačaka zajedničke Izjave, koju su sinoć u Palati Republike potpisali najviši zvaničnici u institucijama Republike Srpske i BiH. Potpisnici zajedničke izjave, između ostalog traže, da Ustavni sud BiH poništi Odluku.
Sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiH - Foto: SRNA
Sastanak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i zvaničnika iz Srpske o odluci Ustavnog suda BiHFoto: SRNA

Dan Republike bio je u fokusu najviših zvaničnika više od četiri sata. Nije bilo ultimatuma. Razgovarano je o političkom aktu Ustavnog suda BiH, čiji je cilj negiranje legaliteta i legitimiteta Republike Srpske i ustavno-pravnog poretka BiH.

Patrijarhov poziv na srpsko jedinstvo i opasna igra Bakira Izetbegovića prema Republici Srpskoj, konačno, otvara oči svim srpskim političarima. Shvatili su i oni koji ranije, zbog partnerstva u Sarajevu, nisu imali hrabrosti da podrže referendum o radu bh. pravosudnih institucija da im legitimitet ne daju bošnjački partneri, niti međunarodna zajednica.

"Žalosno je da se bilo ko uzda da će mu legalitet, leđa i političku budućnost sačuvati bilo koji ambasador. Bakir (Izetbegović),(Željko) Komšić - svi su oni prolazni, a RS je trajna. Onaj ko ima njen legitimitet, najduže će trajati", ističe Nenad Stevandić, potpredsjednik NSRS.

Ukidanje rođendana Republike, građani neće oprostiti. Tim prije što je odluka politička, što su dva naroda preglasana, i što nigdje u demokratskom svijetu nema da strane sudije štite Ustav druge zemlje. Zbog toga se struktura Ustavnog suda mora mijenjati.

Pres konferencija sa sastanka najviših zvaničnika RS (Foto: RTRS)

Promjene nema bez novog zakona, koji je Srpska do sada tražila dva puta. Profesor Ustavnog prava Mile Dmičić, pojašnjava da se to može postići samo dogovorom dva entiteta i tri naroda. Zbog toga su srpski zavničnici dali rok Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od četiri mjeseca usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH.

Ne bude li tako, političke partije će ponovo za isti sto. Tada će odlučivati o bojkotu rada zajedničkih institucija. Dmičić predlaže i drugi model – blokadu.

"Ili pak da svojim ignorisanjem u izvršavanju prava i dužnosti organa institucija ospore legalitet i legitimitet odluka zajedničkih organa... ", kaže Dmičić.

Ukoliko se budu ignorisali zahtjevi Republike Srpske, Narodna skupština RS će raspisati referendum na kome bi građani odlučili da li prihvataju odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike.

"Mi jednostavno moramo da zabodemo zastavu i da kažemo - dalje nema. Bilo je svašta. Sve su političke partije prenosile nadležnosti, a mi sad više nema šta da prenesemo", kategoričan je Stevandić.

Projekat razvlašćivanja i dokidanja Republike Srpske traje godinama. Glavni adut Bošnjacima je međunarodna zajednica. Od kada je OHR prestao s praksom nametanja, odnosno primjene Bonskih ovlašćenja, svoje planove sprovode preko stranih sudija u Ustavnom sudu. A oni su tražili da se Srpska odrekne svog rođendana i da Zakon o praznicima prilagodi Ustavu BiH.

Izmjena će biti, pojašnjava profesor Dmičić, ali samo u dijelu razdvajanja praznika. 
"To neće značiti nipšta drugo do razdvajanje u dva posebna zakona. Sekulatni -Dan RS i odnosi prema vjerskim praznicima", kaže Dmičić.

Kako god bilo, pred Republikom Srpskom je važan period. Vrijeme odbrane njenog Dana. Da će ga braniti potpisom garantovalo je 12 srpskih zvaničnika. Samo da ne bude: Mastilo se još nije osušilo, a potpisinici promijenili mišljenje!