latinica  ћирилица
30/11/2015 |  22:34 ⇒ 01/12/2015 | 09:23 | Autor: RTRS

Aspekt: Treba li nam Ustavni sud BiH? (VIDEO)

Već godinama složene odnose u BiH dodatno je pogoršala odluka Ustavnog suda BiH da je 9. januar kao Dan Republike Srpske neustavan.
Emisija Aspekt - Foto: RTRS
Emisija AspektFoto: RTRS

U ključnom trenuntku za Republiku Srpsku uslijedio je jedinstven stav svih političkih predstavnika da takva odluka neće biti sprovedena – poruka je predstavnika političkih stranaka u Srpskoj koji su gostovali u emisiji "Aspekt". Potpisane izjave, da je odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiva, kako su istakli, svi će se pridržavati.

Odluka Ustavnog suda BiH je politička poruka upućena sa ciljem da destabilizuje Republiku Srpsku – zato su se svi predstavnici političkih partija ujedinili i jednoglasno poručili da ne prihvataju odluku. To jedinstvo će, nadaju se, trajati i biće lišeno svih ličnih i političkih frustracija.

- Mi smo suočeni sa nizom odluka koje su destruktivne po Republiku Srpsku, koje je razvlašćuju i bave se njenim statusnim pitanjem, koje su napadački orijentisane i normalno je da vi tada imate politički refleks koji kaže: "Јa ovo branim i ja ovo ne dam!" - rekla je premijerka Republike Srpske, Željka Cvijanović.

- Očekujem da će ovo biti prekretnica i da ćemo i druga politička pitanja i razmirice da rješavamo na ovakav način - rekao je Dragomir Јovičić (DNS).

Iako su mnogi posumnjali da će sinoć dogovoreno, ubrzo biti zaboravljeno, i pozicija i opozicija ponovo poručuju – u odbrani Republike Srpske ništa nas neće razjediniti.

Branko Dokić (PDP) kaže da uopšte ne sumnja u ono što je sinoć dogovoreno, i dodaje, "da sada treba  pomognemo da artikulišemo ono što je pozitivno, i da čak ako ima nekoga da sumnja, da mu ne dozvolimo''.

U Palati Republike akteri sastanka su dogovorili da je neophodno donijeti Zakon o Ustavnom sudu BiH. Imaju rok od 120 dana, ukoliko do toga ne dođe, Parlament Srpske može da donese odluku o raspisivanju referenduma, na kom bi se građani izjasnili da li prihvataju odluku Ustavnog suda.

- Ukoliko bi bio donesen zakon o Ustavnom sudu gdje bi svaki narod i svaki entitet imao mogućnost da u tome učestvuje, onda bi mogli da razmislimo da li treba ili ne treba referendum - rekao je Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine RS.

Ova odluka Ustavnog suda BiH samo je jedna u nizu koja je na štetu Republike Srpske. Јedino mjesto gdje se odluke donose i bez predstavnika Srpske je upravo ova pravosudna institucija, kažu političari. To se mjesto sada, kažu, koristi da se što više i jače napada na Republiku Srpsku.