latinica  ћирилица
01/12/2015 |  08:46 | Autor: TANЈUG

Kome će pripasti Titov sef?

Ostavinska rasprava o podjeli imovine nekadašnjeg doživotnog predsjednika SFRЈ Јosipa Broza Tita inicijalno je pokrenuta prije 32 godine, na zahtjev njegovog, sada već pokojnog sina Žarka 14. decembra 1983. godine, a sljedeće ročište u tom prosesu zakazano je za danas.
Titova posjeta Velikoj Britaniji 1953.godine - Foto: Screenshot/YouTube
Titova posjeta Velikoj Britaniji 1953.godineFoto: Screenshot/YouTube

Na ročištu pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu trebalo bi da se pojave njegovi nasljednici ili njihovi punomoćnici.

Nasljednici dugogodišnjeg vladara bivše SFRЈ su sin Miša i unuci Јosip (Јoška), Zlatica, Svetlana i Edvard Broz.

Brozova supruga Јovanka preminula je 20. oktobra 2013. godine, a rasprava o njenoj zaostavštini se nastavlja 7. decembra.

Centralna tema ostavinske rasprave je Brozov sef u Narodnoj banci Srbije, koji je prije dvije i po godine otvorila i popisala Komisija predsjednika Srbije i sudu dostavila zapisnik o otvaranju sefa.

Mediji su prenijeli da je Komisija uvidom u sadržinu sefa (depoa) zaključila da "više ne stoje razlozi da se Depo smatra državnom tajnom", kao i da "pokretnosti koje čine sadržinu Depoa ne spadaju u sastav ostavštine Ј.B. Tita".

U međuvremenu su nasljednici Broza zatražili da se privremeno zabrani raspolaganje Brozovom imovinom, kako u njen posjed ne bi došli nasljednici dinastije Karađođević koja takođe tvrdi da polažu prava na dio zaostavštine.

Nekadašnji Četvrti opštinski sud donio je rješenje o podjeli imovine 1989. godine.

Međutim, Brozova udovica Јovanka je osporavala to rješenje, a Ustavni sud je 2000. godine proglasio neustavnim Zakon o upravljanju stvarima u društvenoj svojini koje su imovina Јosipa Broza.

Tada je otvoren novi proces, u kojem je iznova trebalo utvrditi šta su lične stvari nekadašnjeg predsjednika SFRЈ.

Preminula Јovanka Broz je ranije podnijela nekoliko podnesaka sudu sa spiskom svoje lične imovine, među kojima se, osim mnoštva bisera i drugog nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, tepisi, knjige, pet automobila iz garaže Belog dvora i dva vozila iz garaže na Brionima ("rols-rojs", bijeli "kadilak", "linkoln"...).

Na spiskovima sa Titovom zaostavštinom, koja će se dijeliti, nalaze se namještaj u duborezu, filatelistička kolekcija, kovani novac, zlatnici, austrougarski dukati, ukrasne igle sa brilijantima, rubinima i drugim dragim kamenjem, posuđe od porcelana i keramike, zlatni opiljci, tabakere, vrijedni satovi, albumi sa slikama...

Iza Tita je ostao i čuveni orden Suvorova, milionske vrijednosti, koji imaju samo Staljin i Žukov.

Tu je i kamen sa Mjeseca, poklon američkih astronauta.