latinica  ћирилица
01/12/2015 |  10:39 ⇒ 11:49 | Autor: RTRS

Derventa trenutno nema lica smještenih u sigurnu kuću

Nasilje u porodici je neprihvatljivo i mora se zaustaviti.
Derventa - nasilje u porodici - Foto: RTRS
Derventa - nasilje u porodiciFoto: RTRS

Ocjena je to Savjetodavne grupe na nivou opštine Derventa, čiji zadatak je da prati stanje u oblasti nasilja i zaštite žrtava, razmjenjuje informacije i daje prijedloge za poboljšanje stanja. 

Na području opštine Derventa trenutno nema lica smještenih u sigurnu kuću. U ovoj godini registrovano je sedam slučajeva nasilja u porodici. U šest slučajeva žrtve su žene, od kojih je samo jedna bila smještena u zaštićenoj kući.

To im je velika pomoć, ali problemi se nastavljaju i nakon boravka u zaštićenoj kući.

-Problem je sve ostalo poslije toga, gdje iz sigurne kuće, šta sa žrtvom? Pretežno su to žene sa seoskog poručja, nezaposlene, ističe Miloš Vračević iz Centra za socijalni rad.

Dio tih problema mogao bi da se riješi kroz saradnju sa privrednicima sa područja opštine. Kada bi se dogovorio model zapošljavanja tih lica, samim tim došlo bi do njihovog osamostaljenja.

I kaznena politika mora biti stroža. Pretpostavka toga je da podizanje svijesti o tome da svako nasilje treba prijaviti nadležnim institucijama.

Јovanka Popović iz Udruženja žena Derventa kaže da nasilnik mora da odgovara za svoje postupke."Nije bitno da li je u pitanju žena ili muškarac, to se mora procesiurati i sud mora da radi ono što je po zakonu", dodaje Popovićeva.

U Derventi je 2009. godine potpisan Protokol o postupanju i saradnji nadležnih subjekata na zaštiti žrtava nasilja u porodici i rodno baziranog nasilja između opštine i svih subjekata zaštite žrtava nasilja u porodici.

-S obzirom na to da je u međuvremenu došlo do izmjene zakonskih propisa koji prate tu oblast kao i potpisivanje Opšteg protokola na nivou Republike između pet ministarstava, neophodno je bilo ažuriranje u ovoj oblasti, a takođe i raditi na izradi novog protokola, poojašnjava Sanja Melešević, član Savjetodavne grupe u opštini Derventa.


Na osnovu prijedloga, sugestija i primjedbi subjekata zaštite od nasilničkog ponašanja na području opštine biće izrađena Informacija o nasilju u porodici i rodno baziranom nasilju koja će biti razmatrana na decembarskom zasjedanju Skupštine opštine Derventa.