latinica  ћирилица
01/12/2015 |  12:12 | Autor: SRNA

Bijeljina: Susnježica i kiša pogoduju usjevima

Susnježica i kiša, kao i temperatura koja još nije ispod nule, pogoduju i usjevima na parcelama u Semberiji, gdje je sjetva obavljena kasnije, tvrde stručnjaci u oblasti poljoprivrede.
Sjetva - Foto: FONET
SjetvaFoto: FONET

Doktor poljoprivrednih nauka Dragiša Lopandić rekao je Srni da se može očekivati da i na ovim parcelama, gdje je zemljište tokom sjetve bilo suvo, nicanje zasijanih kultura bude zadovoljavajuće.

On je naveo da je na parcelama na kojima su usjevi zasijani tokom oktobra, kada je bilo dovoljno vlage, usjev mogao blagovremeno da nikne i da to nicanje bude ujednačeno.

Prema njegovim riječima, na semberskim poljima usjevi su, zahvaljujući činjenici da je jesenja sjetva obavljena na njivama u optimalnom oktobarskom roku, u fazi razvoja prvih listova.

To je, kaže Lopandić, dobra osnova da u ovoj sedmici, kada je najavljeno vrijeme bez niske temperature i minusa, u najvećem broju zasijanih površina ječam, pšenica i ostala ozima strna žita mogu kvalitetno ući u zimski period.

Lopandić je rekao da su uslovi za sada dobri i da usjevi mogu bezbjedno da uđu u takozvanu zimsku fazu mirovanja.

On je naveo da će ukorjenjavanje biti dobro, da će se stvoriti i preduslovi da usjevi budu otporni na nisku temperaturu, a snježni pokrivač bi bio najbolji izolator.

Za strna žita, napominje Lopandić, bilo bi nepovoljno da uđu u period bez snijega, te da temperatura bude niska - minus 10 i niže, što nosi latentnu opasnost od oštećenja.

"Pojavom snijega preduprijediće se šteta i ako temperatura bude u minusu. Sada su dobri preduslovi da sva strna žita uđu u fazu zimskog mirovanja", objasnio je Lopandić.

Prema informacijama kojima raspolaže, ove godine su proizvođači u Semberiji pokazali veliko interesovanje za sjetvu deklarisanog sjemena, što ocjenjuje dobrim, a tome je doprinijelo i Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske programom podsticaja za razvoj proizvodnje pšenice.

"To je dodatni motiv da proizvođači putem podsticaja prema prijavljenoj zasijanoj površini mogu kupiti deklarisano sjeme i već u početku stvoriti dobru osnovu za proizvodnju pšenice", kaže Lopandić.