latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:19 ⇒ 15:47 | Autor: RTRS

Parlamentarci FBiH zabrinuti , Čampara zadovoljan bezbjednošću

U Sarajevu zasjeda Predstavnički dom Parlamenta FBiH. U dnevni red naknadno je uvrštena je i tačka o bezbjednosti u Federaciji.
Predstavnički dom Parlamenta FBiH - Foto: klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiHFoto: klix.ba

"Mi smo dio globalne koalicije u borbi protiv terorizma. Stvari moramo nazvati pravim imenoom, ne možemo ih gurati pod tepih. Ovo treba ozbiljno shvatiti. Moraju se uključiti sve strukture, ne samo policijske agencije", rekao je on.

Ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara je ocijenio da je bezbjednosna situacija u Federaciji zadovoljavajuća, te da Policijske agencije imaju kontrolu nad svakim pedljom zemlje, pa čak i Maočom, za koju se često navodi da je van sistema BiH.

"Bilo je govora da na području FBiH postoje određena naselja gdje ne djeluje pravna država i gdje policija nije u stanju da uđe, ali ja odgovorno tvrdim da ne postoje ta mjesta – rekao je Čampara.

"Izvještaji, njih 50 koji se odnose na lica nastanjena u Gornjoj Maoči, dostavljeni su relevantnim agencijama kao i OBA-i. Na tom području živi oko 40 odraslih osoba, te oko 50 djece. Tu funkcioniše Osnovna škola Podorašje. Dakle, želim da naglasim da država funkcioniše na svakom pedlju FBiH. Naravno da imam pojava ljudi koji ne žive na tradicionalan način poznat ovdje, ali nadležne policijske agencije rade svoj posao – kazao je on.

Poslanici su iznijeli niz zamjerki na čamparin izvještaj, ocjenjujući, između ostalog, da " nisu analizirana djela koja se odnose na terorizam niti na podstrekivanje na terorizam. Poslanik SBB-a Faruk Ćupina rekao je kako se ne može govoriti da je bezbjednosna situacija u Federaciji zadovoljavajuća.

Predsjednik Kluba SDP-a Elvir Karajbić je rekao je da je itekako narušena bezbjednosna situacija u FBiH. On je podsjetio ministra da je korupcija porasla za 45 posto, privredni kriminal za 20 posto, ubistva za 22 posto, silovanja za 21 posto, neovlašćena proizvodnja i promet druga od 7,6 posto, a povratnici u činjenju tih djela su 283 lica.

"Porasla su i krivična djela protiv polne slobode za 50 posto. Krivičnim djelima terorizam se bavite u tri reda. Da li se iko bavio prevencijom? Za šest mjeseci smo imali 109 ubistava. Trebamo se baviti stanjem nesigurnosti u FBiH, a ne bezbjednošću – rekao je Karajbić.

"Trebamo li možda formirati narodnu miliciju ili građanske straže da bismo poboljšali situaciju u FBiH? Ovaj izvještaj je, blago rečeno, neozbiljan. Јa da sam na vašem mjestu, podnio bih ostavku iz odgovornosti prema građanima FBiH", predsjednik Kluba SBB-a Nasir Beganović.