latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:33 ⇒ 16:18 | Autor: TANЈUG

Pariz: Policija zabranila okupljanja na Јelisejskim poljima

Francuska policija je danas zabranila demonstracije u pariskoj aveniji Јelisejska polja, kao i u Le Buržeu, sjeverno od francuske prestonice, ispred dvorane u kojoj se tokom naredne dvije nedjelje održava konferencija Ujedinjenih nacija o klimi.
Avenija Јelisejska polja - Foto: RTS
Avenija Јelisejska poljaFoto: RTS

"Mogle bi da budu uvedene i druge zabrane, zavisno od potreba i okolnosti", upozorila je policija, dodavši da će mjere ostati na snazi do 13. decembra, prenijela je agencija AFP.

Francuske vlasti žele da izbegnu reprizu sukoba između ljevičarskih demonstranata i interventne policije, do kojih je došlo u nedjelju, kad je policija ispalila suzavac na grupu ljudi koja ih je gađala flašama i svijećama.

Vlada u Parizu uvela je vanredno stanje nakon što su islamski teroristi 13. novembra u prestonici izveli terorističke napade, u kojima je poginulo 130 ljudi. Parlament je nedugo potom odobrio prijedlog da vanredno stanje bude na snazi tri mjeseca.

Masovna protestna šetnja aktivista za zaštitu životne sredine, koja je bila planirana za nedjelju, odnosno dan uoči početka samita o klimi, bila je otkazana, a demonstranti su umjesto toga formirali ljudski lanac u centru Pariza.

Iako je taj protest bio uglavnom miran, jedna grupa maskiranih demonstranata se sukobila sa policijom na centralnom pariskom trgu, a tom prilikom je uhapšeno više od 300 ljudi.