latinica  ћирилица
01/12/2015 |  15:53 ⇒ 18:06 | Autor: RTRS

Voćari iz Potkozarja u problemu zbog ambalaže (VIDEO)

Voćari iz Potkozarja su ove rješili problem sa plasmanom voća, ali im glavni problem predstavlja nedostatak ambalaže za skladištenje u hladnjačama.
Voćari u Potkozarju - Foto: RTRS
Voćari u PotkozarjuFoto: RTRS

Voćari u Potkozarju ove godine, za razliku od prethodnih, manje problema imaju sa plasmanom voća.

Posredstvom voćarske kooperative "Nova Agroimpeks" veći dio roda kruške i jabuke plasira se na rusko tržište.

Problem predstavlja nedostatak ambalaže za skladištenje u hladnjačama. Iz hladnjače u Trebovljanima dnevno se u prosjeku ruskom tržištu isporučuje oko 100 tona prvoklasnog voća.

"Mi smo predali svoje voće i ja sam danas konkretno došao po ugovor za predatu krušku viljamovku kako bih mogao ostvariti podsticaje i očekujem da će novac za predanu krušku biti isplaćen u roku od nekoliko dana", kaže Milutin Misimović, voćar iz Јablanice.

"Pokazali smo ove godine da možemo progutati velike količine, otpremiti i upakovati i vidite sad je krug čist i na njemu nema ništa, a ovo je do prije samo 1520 dana bio pun krug jabuke", izjavio je Nikola Vukelić iz preduzeća Voćarska kooperativa "Agroipeks nova".

Da bi obezbijedili kontinuirano snabdijevanje ruskog tržišta voćarima nedostaju skladišni kapaciteti i odgovarajuća ambalaža čiju je nabavku subvencionisalo ministarstvo poljoprivrede.

"Mi nemamo dovoljno rashladnih kapaciteta i tu smo imali obećanje od ministra i njegovih saradnika da će se to ove godine rješiti i da će biti rješeno, ali nažalost to još nije pokrenuto sa mrtve tačke", kaže za RTRS Dragoja DOjčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

"Hladnjačari su u prilici da nam iznajme svoj hladni prostor, međutim, ako mi nemamo ambalaže odnosno boks paleta mi ne možemo adekvatno koristiti taj hladni prostor", kaže voćar Milutin Misimović.

Za nabavku boks paleta i podizanje protivgradnih mreža, ove godine ministarstvo poljoprivrede planiralo je 1,5 miliona maraka. Na osnovu do sada pristiglih zahtjeva, zbog smanjenog interesa voćara, biće isplaćeno svega 392.000 maraka.

"Ti su zapisnici obrađeni, stavljeni su na trezor i svakim danom se očekuje ta isplata i podrška proizvođačima voća", kaže Dragoljub Malinović iz Resora za pružanje stručnih usluga Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U Potkozarju se pod plantažnim voćnjacima nalazi oko 3.000 hektara sa kojih se očekuje rod od oko 50.000 tona jabuke i 10.000 tona kruške.