latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:03 ⇒ 18:03 | Autor: RTRS

Brčko- učenica u školi dva puta pretučena za 15 dana (VIDEO)

U Brčkom slučaj vršnjačkog nasilja. Učenicu trećeg razreda Ekonomske škole napale su dvije vršnjakinje koje pohađaju Poljoprivrednu školu.
Brčko- djeca - Foto: RTRS
Brčko- djecaFoto: RTRS

U školi i Odjeljenju za obrazovanje, o ovom slučaju nemaju šta da kažu, a uzrok napada istražuje policija. 

Majka napadnute učenicu tvrdi da je razlog napada to što je njena kćerka na društvenoj mreži lajkovala fotografiju zajedničkog prijatelja. Učenice Poljoprivredne škole su, tvrdi, njenu kćerku napale metalnim bokserom.

"Odvela sam to isto veče dijete na urgnetni, šili su joj usnu. Direktorica nije bila pristuna u školi. Јa samo tražim zaštitu za svoje dijete. Moje dijete je pretučeno dva puta u roku 15 dana u ovoj školi", kaže Adisa Pobrić, majka pretučene djevojčice.

Napad je prijavljen policiji. Osim potvrde da je učenica napadnuta metalnim predmetom, više detalja ne saopštavaju.

"Ono što mogu potvrditi je da će policija cjelokupan događaj istražiti i da će, u sklopu dobijenih informacija, shodno tome se odrediti", izjavio je Halid Emkić portparol Policije Distrikta Brčko.

Roditelji brčanskih školaraca, kažu da ponašanje osnovaca i srednjoškolaca, uveliko zavisi od kućnog vaspitanja, ali da postoji i odgovornost institucija.

Psiholozi kažu da se mora raditi na prevenciji vršnjačkog nasilja, koje je veoma izraženo, a koga se javnost sjeti, samo kada se ono desi.

Statistička istraživanja u Brčkom su poražavajuća. Svaki treći učenik, je žrtva je vršnjačkog nasilja, koja se manifestuje na različite načine- od fizičkog do psihološkog, koje je sa stanovišta struke još teže nasilje, nego fizičko, jer ostavlja dalekosežne posljedice.