latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:13 ⇒ 18:05 | Autor: RTRS

Poplava odnijela voćnjake, voćari sade nove (VIDEO)

U semberskim selima uz rijeku Savu, na parcelama gdje su sve do prošlogodišnjih polava bile plantaže voća, sada je ponovo pšenica, kao i prije 20-ak godina.
Voćari u Bijeljini obnavljaju voćnjake - Foto: RTRS
Voćari u Bijeljini obnavljaju voćnjakeFoto: RTRS

Majska poplava uništila je voćnjake, osušila više od 10 hiljada sadnica uglavnom jabuke i šljive.

Ipak, vodena stihija nije kod voćara uništila ljubav prema ovoj proizvodnji. Pripremaju se za podizanje novih voćnih zasada na oranicama gdje su do prije dvije godine ubirali prvoklasne plodove od kojih su živjele njihove porodice. 

Porodica Živković je iz svog voćnjaka ubirala do 18 vagona jabuke, sve dok im majska poplava nije uništila plantažu koja je bila osnovni izvor prihoda sedmočlane porodice. Osušena stabla su počupali, na parceli zasijali pšenicu , ali duhom nisu klonuli. Voćnjak će ponovo zasaditi.

Mislim da ću uspjeti. Radimo- ne odustajemo od posla. Posijali smo pšenice 7-8 hektara. Planiramo na ljeto da zemljište pripremimo, obezbijedimo sadnice, da uzoremo duboko, đubrenje i ostalo, da bi mogli to obnoviti, kaže Goran Živković iz Ostojićeva.

Zasijali su žitarice, povećali proizvodnju povrća i stočni fond da bi obezbijedili sredstva za život i podizanje novog voćnjaka .

"Imamo krave, imamo telad, svinje... Јabuka nema, ali borićemo se pa šta bude.

Za novi voćnjak u kojem planiraju zasaditi 5.000 sadnica potrebno je 20 hiljada KM. Od resornog ministarstva dobili su oko 12 hiljada maraka za nadoknadu štete, a imaju mogućnost korištenja različitih podsticaja.

Imaju podršku za sve ostale investicione zahvate u voćarskoj proizvodnji kao što je podizanje novih zasada, nabavka mehanizacije, nabavka sadnica i sve ono što je potrebno za osiguranje jednog modernog voćnjaka, kaže Gordana Rokvić, savjetnica ministra poljoprivrede RS.

Za sanaciju štete od prošlogodišnje majske poplave, Vlada Srpske obezbijedila je 44 miliona maraka od čega je 12 miliona isplaćeno direktno na bankovne račune oštećenih poljoprivrednika.

Na taj način je Vlada Srpske sanirala 73% štete što je jedinstven slučaj u regionu.