latinica  ћирилица
01/12/2015 |  16:24 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Margarita Nikolovska, sudija Ustavnog suda BiH: Nismo ukinuli Dan Republike Srpske (VIDEO)

Makedonski sudija u Ustavnom sudu BiH Margarita Nikolovska u ekskluzivnoj izjavi za Televiziju RS tvrdi da nedavnom odlukom sud nije ukinuo 9.januar kao Dan Republike. Nikolovska kaže da postoji mogućnost preispitivanja Odluke ako se dostave novi dokaze.
Sudija Margarita Nikolovska - Foto: RTRS
Sudija Margarita NikolovskaFoto: RTRS

Sudija Margarita Nikolovska koja se javila telefonom iz Skoplja našem novinaru Gvozdenu Šarcu, odbila je da kaže ko je od sudija Ustavnog suda BiH glasao za, a ko protiv Odluke kojom je neustavnim proglašen član 3b Zakona o praznicima RS, a kojim se precizira da je 9.januar - Dan Republike Srpske.

Njena izjava da ovom odlukom Ustavni sud BiH nije osporio tj. ukinuo 9.januar kao Dan Republike, je iznenađujuća i vjerujemo tek će da izazove reagovanja. 

"Ustavni sud BiH nije ukinuo 9.januar kao Dan Republike, svojom odlukom samo je ostavio prostor za otklanjanje diskriminacije i usklađivanje člana 3b Zakona o praznicima RS, sa Ustavom BiH", objašnjava Nikolovska.

Kaže da nije tačna tvrdnja da je Ustavni sud osporio srpskom narodu da slavi 09. januar kao Dan Republike nego da se Zakon o praznicima mora uskladiti sa Ustavom BiH.

Odluka Ustavnog suda BiH mora se provesti, neumoljiva je Nikolovska, mada je čak 91 presuda tog Suda mrtvo slovo na papiru. Objašnjava da se diskriminacija ne krije u Zakonu o praznicima RS, već u percepciji drugih naroda da je 9.januar krsna slava RS.

"Јa sam i rekla da to dobro pročitate malo dublje odluku i da utvrdite što je činjenično stanje i da pogledate kao se tretira diskriminacija preko percepcije, nije samo zakon u pitanju kao takav. Sasvim je nešto drugo u pitanju", smatra Nikolovska.

Ako postoje novi dokazi moguće je preispitati odluku Ustavnog suda BiH o neustavnosti člana 3b Zakona o praznicima RS. Nikolovska kaže da je na institucijama RS da same odaberu način kako da usklade Zakon o praznicima RS sa Ustavom BiH.
"Odabiranje načina je nešto što je data kao mogućnost,razmišljajte u tom konceptu, razmišajte da ste Vi ti koji treba da izvrše tu odluku u duhu presude", kaže Nikolovska.

Makedonski sudija negira da je na nju ili na druge sudije bilo ko vršio pritisak. Osim Margarite Nikolovske u najvišoj sudskoj instanci u BiH, sjede Njemica Konstanse Greve i Moldavac iz Rumunije Tudor Pantiru, koji stiže da bude i međunarodni sudija Vrhovnog suda samoproglašenog Kosova. Sudije Ustavnog suda BiH mjesečno su plaćeni u prosjeku 5.000 maraka, uz to stranim sudijama plaćeno je i putovanje kući.