latinica  ћирилица
01/12/2015 |  18:54 ⇒ 20:52 | Autor: RTRS

Štediše Ljubljanske banke od danas mogu podnositi zahtjev za povrat ušteđevine (VIDEO)

Dobra vijest za sve devizne štediše Ljubljanske banke. Počeo je rok za podnošenje zahtjeva za povrat stare devizne štednje, koji će trajati do kraja decembra 2017.godine.
Ljubljanska banka - devizne štediše - Foto: RTRS
Ljubljanska banka - devizne štedišeFoto: RTRS

Štediše i njihovi pravni nasljednici zahtjeve na posebnom formularu moraju predati lično ili poštom u Fond Republike Slovenije za nasljedstvo, nakon čega će se sprovoditi postupak verifikacije njihovih zahtjeva. Prve isplate očekuju se već na proljeće. 

Zabrinuti, zbunjeni i u iščekivanju. Štediše Ljubljanske banke već prvog dana pohrlile su u Udruženje da predaju svoje zahtjeve. Miljka Tončić, 35 godina radila je u Njemačkoj i sada čeka da konačno dobije svoj ušteđeni novac. Priznaje da joj je procedura zahtjevna.

"Pa, komplikovano je, normalno da je komplikovano, jer trebam svoj novac, radi bolesti, najviše. Mi smo podneli zahtev za punomoć kod ovih ljudi i oni su obećali da će to tako sve kako kažu i ispuniti", kaže Tončić.

"Dolazio sam ovde i obraćao se i onda sam gledao preko televizije da će 1.decembra početi ovo, pa Bože moj, koliko bude, šta bude", kaže i Vid Rajilić.

Oni su samo neki od 40.000 štediša, koliko ih ima u Republici Srpskoj, u čitavoj BiH 130.000, koji od Ljubljanske banke potražuju oko 250 miliona evra. Većinu ih zbunjuje procedura – gdje da predaju zahtjev, šta im je potrebno i mogu li to da učine bez angažovanja advokata.

"Mnogi nemaju sređene knjižice, mnogi su izgubili, izgorele im, Ministarstvo finansija BiH ih šalje na skrbništvo Ljubljanske banke. Oni neće da se jave na telefon, da im odgovore, neće ništa, a oni su bespomoćni, plaču, to su strašne stvari, kaže Gordana Nišić iz Udruženja građana za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori.

A evo šta treba da urade. Sami ili uz pomoć Udruženja treba da popune zahtjev na internet stranici www.srsn.si, odaberu jezik i slijede uputstva. Uz popunjen zahtjev potrebno je priložiti kopiju štedne knjižice, lične karte i otvoren devizni račun u BiH. Potom zahtjev treba predati lično u Fond RS za nasljedstvo u Ulici Glinška br.3 3000, Ljubljana ili poslati poštom.

Zbog komplikovane procedure, pojedina udruženja i advokati ovo su vidjeli kao pogodno tlo i pokušali da zarade, traživši štedišama i do 10 odsto novca koji potražuju. Advokat koji je dobio presudu u Strazburu na osnovu koje Slovenija vraća deviznu štednju, kaže da je već upoznat sa ovakvom praksom i štedišama poručuje – to je nepotrebno.

"U principu radi se o relativno jednostavnom postupku. Ima pojava kako štediše treba dodatno da overe kopiju štedne knjižice što nije potrebno za to, iupućuje štediše da treba da pribave dodatne potvrde od ministarstva finansija itd.što nije slučaj. To su netačne informacije", kaže za RTRS advokat Mujčin Bešlo.

Štediše će prvo dobiti informativni izračun, a ako ne budu imali prigovor, to će postati pravosnažno sudsko rješenje. Prve isplate trebalo bi da budu u februaru ili martu iduće godine, s obzirom na to da je predviđeno da novac bude isplaćen tri mjeseca od podnošenja zahtjeva.