latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:35 ⇒ 19:35 | Autor: RTRS

Turski ministar turizma poziva ruske turiste

Turska će preduzeti mjere da ublaži negativne efekte ruskih sankcija na turistički sektor zbog diplomatske krize između Ankare i Moskve, rekao je ministar turizma Mahir Unal.

Rusija je najavila niz sankcija protiv Turske nakon obaranja ruske aviona od strane Turske 24. novembra, uključujući i poziv ruskim turistima da ne posjećuju Tursku, pišu turski mediji.

"Mi ćemo nizom mjera da pomognemo turističkom sektoru da sankcije ne utiču negativno. Određen broj zaposlenih u turističkom sektoru trebalo bi da budu opušteni ", rekao je Unal.

Između ostalog, subvencije od 6,000 dolara koje su namijenjene za avione sa minimalnim kapacitetom od 100 putnika će biti produžene.  Unal je rekao da Ankara je "radi na planu da proširi obim subvencija."

"Želim da kažem Rusima da je Turska sigurna zemlja, svi to znamo. Turska je vaš dom. Možete posjetiti Tursku kad god želite i uživati u odmoru. To je svačije pravo da putuje ", dodao je on.

Neto prihod Turske od turizma je u 2014. godini bio oko 46,5 milijardi dolara.
Međutim, u drugom kvartalu 2015. godine smanjen je za 13,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine, usljed niza geopolitičkih rizika i bezbjednosnih razloga.  U prosjeku 4,5 miliona ruskih turista posjeti Tursku svake godine.