latinica  ћирилица
01/12/2015 |  19:36 ⇒ 20:46 | Autor: RTRS

Optužnica za zločine u Kotor Varošu- Selektivni pristup pravdi u BiH (VIDEO)

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Boška Peulića, Slobodana Župljanina, Aleksandra Petrovića, Manojla Tepića, Јanka Trivića i Nedeljka Đekanovića, zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor Varoša.
Kotor Varoš - Foto: RTRS
Kotor VarošFoto: RTRS

Selektivni pristup pravdi u BiH ponovo je na djelu, a Srbi i dalje ostaju jedini krivci za ratni sukob u BiH, poručuju u opštinskoj boračkoj organizaciji u Kotor Varošu. Ovi ljudi su, kažu, časno branili srpski narod i nisu počinili zločine. Ovom optužnicom, ogorčeni su i građani ove opštine. 

Tužilaštvo BiH ponovo je pokazalo svoju jednostranost u radu protiv srpskih interesa, koji pokazuju godinama. Srbi su prema Tužilaštvu BiH, kažu u BO Kotor Varoši, jedini krivi za ratne sukobe u proteklom ratu, a dokaz za ovo je, ističu, optužnica protiv šestorice srpskih boraca, koji su u ratu bili uz svoj narod kad je bilo najteže.

"Osuđujemo takav jednostran način Suda BiH, hapse samo Srbe, a dokazane zločine, gdje imaju tone papira, pisanih i audio dokaza, kod muslimana ne rade, kao što je slučaj Tuzlanska kolona, Dudaković", kaže za RTRS Gosto Trivunović, predsjednik BORS-a Kotor Varoš.

Da je ovakva optužnica nepravedna i na štetu srpskog naroda, smatraju i građani Kotor Varoša.

I načelnik opštine Kotor Varoš Dalibor Vučanović nije krio nezadovoljstvo ovom optužnicom koja je, prema njemu, usmjerena protiv časnih i pravednih ljudi.

"Potvrđeno je da taj Sud radi jednostrano i ja sam ogorčen i kao načelnik opštine i kao građanin ove opštine", izjavio je Dalibor Vučanović, načelnik opštine Kotor Varoš.

Neophodno je da se što prije sprovede referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH, koji su i više nego jednostrani, poručili su u Boračkoj organizaciji RS.

"Standardna praksa Tužilaštva BiH da hapse ljude koji su se odazivali duži vremenski period, da li kao svjedoci, da li kao osumnjičeni. Znači prvo apsolutno nikakvog razloga nije bilo da se hapse", smatra Milomir Savčić predsjednik BORS-a.

Da su prema Tužilaštvu BiH, Srbi jedini počinili zločine, potvrđuje i podatak da se iz godine u godinu povećava broj optužnica protiv Srba, što govori o njihovoj pristrasnosti.

"Treba naglasiti da je prošle godine Sud BiH potvrdio optužnice protiv 63 Srbina, dok je na današnji dan broj Srba 52, a od toga se 31 tereti za zločin protiv čovječnosti. Ne treba sumnjati da će broj Srba kojima su potvrđene optužnice biti daleko veći do kraja godine", izjavio je Milorad Kojić direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica.

Tužilaštvo BiH navodnu krivicu optuženih, dokazivaće pozivanjem 231-og svjedoka i vještaka, a optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.