latinica  ћирилица
14/12/2015 |  17:25 ⇒ 15/12/2015 | 10:38 | Autor: RTRS

Cvijanović: Za dva dana sporazum o saradnji sa Sipom (VIDEO)

Direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić i direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Perica Stanić, za dva dana potpisaće Sporazum o saradnji i koordinaciji dviju policijskih agencija, potvrdila je premijerka Željka Cvijanović.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS
Željka CvijanovićFoto: RTRS

 Vlada je danas usvojila Informaciju o aktivnostima MUP-a Srpske na prevazilaženju problema u saradnji sa Sipom. Uz podršku MUP-u Srpske, ovo Ministarstvo Vlada je zadužila da odmah pristupi doradi Sprazuma o saradnji sa Sipom.

 A da Sporazum ovih dviju agencija postoji više od 10 godina, potvrdio je za federalne medije ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić. Ostaje još samo nejasno - zbog čega ga nije poštovao u Novom Gradu. 

Da bi se problemi prevazišli, kako se više ne bi desio Novi Grad, neophodno je dopuniti Sporazum o policijskoj saradnji Sipe i MUP-a Republike Srpske. Iako su i do sada svi dokumenti o međupolicijskoj saradnji bili jasni - da nema pretresa na teritoriji Republike Srpske bez saradnje s njenom policijom, još jednom će biti podcrtano da se Ustav i nadležnosti policije Srpske moraju poštovati.

"Vladu Republike Srpske interesuje da se razriješi problem, da se definišu jasne procedure, da se zna kako se ponaša policija, odnosno bezbjednosna agencija, znajući da je MUP Srpske sastavni dio jednog bezbjednosnog sistema", istakla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ministra bezbjednosti Dragana Mektića, izgleda, više interesuje ko je koga prvi pozvao. Tako je, ništa neobično, nakon sinoćnjeg sastanaka u Banjaluci ponovo likovao – kako ga je ministar Dragan Lukač pozvao na sastanak. Mektićeve izjave u Vladi ne žele komentarisati, jer takve i slične izjave ne doprinose rješavanju problema.
" Trudila sam se da moje izjave budu izbalanasirane, da ukažem da problem postoji, da ga treba rješavati i da tu nema arogancije i sujete jer je to problem koji se mora riješiti zbog građana koje ne interesuje ko sjedi na kojem nivou vlasti, ko nosi kakvu funkciju", kaže premijerka Cvijanović. 
Cvijanovićeva je pojasnila da u protokolu o budućoj međupolicijskoj saradnji akcenat treba staviti na borbu protiv terorizma i suzbijanje kriminala i korupcije. Detalji sporazuma biće poznati za dva dana, čim ga u srijedu potpišu direktori policije Srpske i Sipe. Sa ovim stavovima, Vlada će upoznati Narodnu skupštinu.