latinica  ћирилица
08/01/2016 |  11:17 ⇒ 09/01/2016 | 07:52 | Autor: RTRS

Zvaničnici Srpske: Proslava 9. januara dokaz jačanja Republike (FOTO i VIDEO)

Polaganjem vijenaca na spomen obilježja palim borcima Vojske RS, borcima Narodno oslobodilačkog rata i na spomenik „12 beba“ u Banjaluci, počelo je obilježavanje Dana Republike Srpske. Vijence su položili predstavnici najviši zvaničnici Republike Srpske i predstavnici Srpske u institucijama BiH, gradonačelnik Banjaluke i predstavnici udruženja proisteklih iz odbrambeno otadžbinskog rata.
Zvaničnici Republike Srpske na obilježavanju 9. januara - Foto: RTRS
Zvaničnici Republike Srpske na obilježavanju 9. januaraFoto: RTRS

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se Dan Republike - 9. januar slavi kao dokaz njenog jačanja i opredjeljenja za njeno postojanje.

Dodik je nakon polaganja vijenaca na Spomenik rekao da je Srpska stvorena prije ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, a bila je izraz legitimnog prava srpskog naroda u to vrijeme.

"Atmosfera dan pred obilježavanje Dana Republike je baš onakvka kakva i dolikuje datumu stvaranja Srpske", naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska je sa svim svojim kapacitetima posljednjih godina prošla veoma težak period kontinuiranog osporavanja, ali sa velikom ljubavlju naroda i opredjeljenjem da očuva njene institucije i njenu snagu.

Milorad Dodik položio vijence na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci (Foto: RTRS)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da bez onih koji su dali živote za Republiku Srpsku ne bi bilo slobode koju uživaju današnje generacije, niti slobode koju će uživati buduće.

"Početak obilježavanja Dana Republike je najvažnija prilika da se oda priznanje i počast svima koji su dali živote za Republiku Srpsku", rekla je Cvijanovićeva nakon polaganja vijenaca na Spomenik palim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Ona je pozvala građane da istaknu zastave Republike Srpske na svojim domovima i na taj način pokažu dostojanstvo i ponos, te zajedno sa institucijama obilježe Dan Republike.

Mladen Ivanić položio vijence  (Foto: RTRS)

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da je Republika Srpska najmanji zajednički sadržilac, ali i najveći zalog zajedničke budućnosti njenih građana, bez obzira na različita mišljenja i političke stavove.

"Nadam se da će poruka sa Dana Republike, kao i poruka od patrijarha i predsjednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića biti naš putokaz da se u miru razvijamo, a da ne dozvolimo da nas bilo kakvi lični animoziteti skrenu sa puta opstanka i razvoja", rekao je Stevandić nakon polaganja vijenaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci.

Vijence na Spomenik poginulim borcima na groblju Sveti Pantelija položili su i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, delegacija Vlade predvođena premijerom Željkom Cvijanović, Vijeća naroda, Parlamentarne skupštine BiH, Savjeta ministara BiH, Ministarstva odbrane i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza ratnih vojnih invalida, Saveza logoraša i Saveza opština i gradova Republike Srpske.

Položeni vijence na Trg palim borcima NOR-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik položio je danas u Banjaluci vijence na Trgu palih boraca NOR-a, povodom obilježavanja Dana i krsne slave Republike Srpske, svetog arhiđakona Stefana.
Vijence je, između ostalih, položila delegacija Narodne skupštine Republike Srpske, srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, te gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović.

Srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je prirodno da na Dan Republike unutrašnje razlike ne treba da postoje.

Mladen Ivanić položio vijenac (Foto RTRS)

"To je dan kada svi zajedno obilježavamo instituciju koja čuva pravo i ravnopravnost srpskog naroda u BiH. Republiku Srpsku i njene institucije moramo čuvati jer je to garant našeg opstanka i ravnopravnosti u BiH", rekao je Ivanić.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je novinarima da Dan Republike Srpske i krsna Slava Srpske praznik kome se iskreno raduje, te istakao da tog dana treba eliminisati svaku politizaciju jer je tradicija srpskog naroda da svoje istorijske datume veže za svece.

Vijenci položeni na Spomen-kosturnicu i za 12 banjalučkih beba

 Delegacije institucija Republike Srpske, srpskih predstavnika u organima BiH i nevladinih organizacija položile su vijence na Spomen-kosturnicu na banjalučkom Novom groblju povodom dana Republike Srpske - 9. januara.

Spomen kosturnica na banjalučkom Novom groblju (foto: RTRS)

Vijence su položili srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan, te delegacije Narodne skupštine Republike Srpske, Vijeća naroda, Vlade Republike Srpske, Parlamentarne skupštine BiH i Savjeta ministara BiH.

Vijence su položile i delegacije Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, SUBNOR-a, Ministarstva odbrane BiH i Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH.

Vijenac na Spomen-obilježje 12 banjalučkih beba položio je izaslanik predsjednika Republike Srpske Siniša Karan.

Polaganje vijenaca na spomenik 12 banjalučkih beba (foto: RTRS)