latinica  ћирилица
08/01/2016 |  15:37 ⇒ 09/01/2016 | 07:52 | Autor: SRNA

Predsjednik Srpske odlikovao zaslužne pojedince i institucije (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlikovao je danas, povodom 9. januara - Dana i krsne slave Republike Srpske Svetog arhiđakona Stefana, zaslužne pojedince, institucije i organizacije koji su doprnijeli razvoju i jačanju Srpske.

Čestitajući odlikovanima, Dodik je poručio da je uraditi dobro djelo i biti primjećen cilj svih u životu.

"Oni koji čine dobra djela u njih unose ono što najviše mogu - kreaciju, ljubav, istrajnost, želju da to učine. Tako ste i vi, zajedno sa mnogima koji su ranije odlikovani, primjećeni sa stanovišta onog što ste učinili i dali ste nesumnjiv doprinos Republici Srpskoj", rekao je Dodik na ceremoniji dodjele odlikovanja koja je održana u Palati Republike.

U ime odlikovanih, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Borko Đurić izrazio je zahvalnost predsjedniku Republike na odlikovanjima.

"Odlikovanja imaju posebnu težinu i značaj jer dolaze od predsjednika Srpske povodom Dana Republike, a za doprinos razvoju Republike Srpske, posebno imajući u vidu da je u posljednje vrijeme Republika Srpska izložena snažnim pritiscima, da se pokušavaju urušiti njene institucije, oduzeti njene nadležnosti, simbolika i simboli", rekao je Đurić i poručio da je to razlog da svi još više stanu u odbranu Srpske.

Izvršni direktor "Bulgartabak holdinga" iz Sofije Vencislav Zlatkov Čolakov podsjetio da je ova kompanija prije dvije godine započela sa ulaganjima u Fabriku duvana Banjaluka, koja je obnovila proizvodnju i izvozi proizvode u Aziju, ali i region.

"U izvoz ide više od 75 odsto proizvoda. Trenutno zapošljavamo više od 370 ljudi", rekao je Čolakov.

Direktor Urgentnog centra Kliničkog centra iz Niša Miodrag Lazić, koji je bio ratni hirurg na području Istočnog Sarajeva, rekao je da mu je čast što je bio dio veličanstvene epopeje srpskog naroda za opstanak.

"Dobiti odlikovanje nakon 20 godina znači da sam uradio nešto veliko po čemu me pamte", istakao je Lazić.

Ordenom časti sa srebrnim zracima odlikovani su bivši član američkog Kongresa iz Ohaja Bob Mekjuven i američki novinar Dejvid Bajnder.

Predsjednik Srpske je Ordenom Njegoša prvog reda odlikovao izvršnog direktora "Bulgartabak holdinga" iz Sofije Vencislava Zlatkova Čolakova, predsjednika grupacije "Metalega" iz Italije Gvida Duza i posthumno Slavka Panovića iz SAD.

Ordenom Njegoša drugog reda odlikovani su Sjeverno-američko društvo za srpske studije iz SAD, predsjednik Privredne komore Republike Srpske i direktor građevinskog preduzeća "Krajina" Borko Đurić i posthumno profesor Risto Kozomara.

Dodik je Ordenom Njegoša trećeg reda odlikovao banjalučkog novinara Slavišu Sabljića i člana Naučne fondacije "Tesla" i Akademije "Takoni" Sema Mejsona.

Ordenom krsta milosrđa odlikovani su Savez za rijetke bolesti Republike Srpske, direktor Urgentnog centra Kliničkog centra Niš Miodrag Lazić i načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju Vojno-medicinske akademije Beograd Radoja Dodera.

Medaljom zasluga za narod odlikovani su Podkarpacki modul pumpa visoke efikasnosti iz Poljska, gradonačelnik poljskog grada Kijelce Vojćeh Lubavski, profesor na Ščećinskom univerzitetu iz Poljske Јulija Sienkievič, reprezentativke Srbije u košarkaši Saša Čađo i odbojci Brankica Mihajlović, atletičarka Republike Srpske Lusija Kimani i pukovnik Vojske Republike Srpske i književnik Milenko Avramović.

Svečanosti dodjele odlikovanja prisustvovala je premijer Srpske Željka Cvijanović i ministri u Vladi Srpske.