latinica  ћирилица
08/01/2016 |  18:22 ⇒ 09/01/2016 | 08:16 | Autor: RTRS

Senat Republike Srpske: Ugled Republike brani se jedinstvenim glasom (VIDEO)

Povodom Dana Republike u Banjaluci je održana i sjednica Senata Republike Srpske.
Sjednica Senata Republike Srpske - Foto: SRNA
Sjednica Senata Republike SrpskeFoto: SRNA

Prije svega, članovi Senata pozvali su na unutrašnje jedinstvo. Poručili su da će insistirati na stalnom dijalogu pozicije i opozicije, jer se ugled Republike Srpske mora braniti jedinstvenim glasom. Smatraju da se sada atakuje i na rođendan Republike Srpske, jer Sarajevo više ne zna šta novo da donese kako bi je ponizili.

Rođendan Republike Srpske, 9.januar, datum je koji ulazi u svijest svih nas, zbog čega moramo biti jedinstveni – poručili su,između ostalog, članovi Senata. Začudili su se, kažu, da se nakon 24 godine ponovo postavlja pitanje legitimiteta Dana Republike Srpske.

-Po svoj prilici tamo mašta, i to ona loša koju hrani mržnja, stalno nešto smišlja. Neće oni tu ništa uraditi. Oguglali smo na napade iz Sarajeva, kaže član Senata Republike Srpske Aleksa Buha.

Napadima iz BiH, kažu, pridružili su se i pojedini iz Republike Srpske, narušavajući tako njen status. Zbog toga će Senat insistirati da na narednoj sjednici prisustvuju i članovi opozicije.

- Nema prečeg posla u ovom trenutku osim srpskog dijaloga oko onoga što je sveto, a to je Republika Srpska! Istrajnim i stematskim dijalogom pozicije i opozicije ne može se dovesti u pitanje ono što se zove Republika Srpska, kategoričan je član Senata Milimir Mučibabić.

Očekivalo se da će godine nakon Dejtona, BiH donijeti bolje i više – a desilo se obrnuto-susreće se sa početnim, ali i novim problemima. Unutrašnjim sukobima mora se stati na kraj i raditi na odbrani istine.

Živko Radišić, čan Senata Srpska, kaže da se pesimizam koji se uvukao na mala vrata, mora što prije izbaciti na velika vrata.

- Potrebno je da jačamo unutrašnje jedinstvo i da otvaramo dijalog i sa onima koji se ne slažu, jer mi se možemo ne slagati dok god vodimo dijalog, pojašnjava Radišić.

Republika Srpska jaka je onoliko koliko su jake njene institucije, poručeno je sa sjednice Senata.