latinica  ћирилица
09/01/2016 |  13:54 ⇒ 14:33 | Autor: SRNA

Dodik: Proglašenjem Republike udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je na današnji dan prije 24 godine, proglašavanjem Republike Srpske, udaren kamen temeljac slobode srpskog naroda na ovim prostorima.
Svečana akademija povodom Dana republike - Milorad Dodik - Foto: RTRS
Svečana akademija povodom Dana republike - Milorad DodikFoto: RTRS

"Ni tada, kao ni sada, nismo željeli ništa drugo nego da živimo slobodno, i da slobodno odlučujemo o svojoj sudbini. Srbi su, pokazalo se kroz vijekove, mogli bez svega, osim bez slobode. I drugi su to prepoznali", rekao je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske u Banjaluci.

On je dodao da su to prepoznali veliki narodi s kojima je srpski narod dijelio slobodarske ideje u svim velikim ratovima, ali i narodi s kojima ih je splet istorijskih okolnosti ostavio da žive na ovim prostorima.

"I dok su nam ovi prvi, kroz svoje istorijske čitanke, odavali priznanje za istrajnost, hrabrost i plemenitost, ovi drugi su nekako uvijek zazirali od naših slobodarskih ideja. Nikada slobodu nismo ni željeli ni doživljavali kao prostor u kojem ćemo nekome nešto braniti ili uskraćivati. To se onda već ne bi moglo slobodom zvati", istakao je predsjednik Srpske.

On je poručio da sloboda za koju se žrtvovao srpski narod, o kojoj su Srbi ispisali tomove, svoje najljepše pjesme, nije sloboda koja bi ugrozila bilo koga drugog.

"Mnoge žrtve smo dali za slobodu, ali nikada nismo rekli ona je samo naša. Sloboda koju smo najčešće krvlju plaćali je u miru bila dijeljena i sa onima koji za nju nisu bili spremni da se žrtvuju. Srbi nikada nisu strahovali od slobode drugih. Tako je dame i gospodo nastala i Republika Srpska", naglasio je Dodik i dodao da je Srpska nastala kao potreba da u jednom državno pravnom okviru slobodno i zaštićeno živi srpski, ali i svi drugi narodi koji to žele.

On je rekao da su se na taj korak odlučili jer su drugi svoju slobodu vidjeli kao oduzimanje prava Srba da kažu gdje i kako žele da žive.

"Zato je priča o nastanku i trajanju Republike Srpske priča o potrebi ovog naroda da bude slobodan, da ostane i opstane na ovim prostorima. Nažalost, kada god to nismo bili i gdje god nismo živjeli zaštićeni kroz vlastiti državni okvir, mi smo masovno stradali", naveo je Dodik.

Prema njegovim riječima, o tome svjedoče i Donja Gradina, i Prebilovci, i Јadovno, do najsvježijih primjera iz prošlog rata, poput Sarajeva, Bradine, okoline Doboja, Tuzle, Zenice, Bihaća i Mostara.

"Nedavno su nam poručili da je jedan sud iznad naše slobode i našeg prava da je slavimo", rekao je Dodik.

On je dodao da je neko izgleda naumio da utamniči cijeli jedan narod jer je Sud rekao da ne može biti slobodan.

"Kako drugo da protumačimo odluku Ustavnog suda BiH da baš ovaj dan ne može biti praznik naše slobode. Zamislite državu u kojoj Sud uzima za pravo da odlučuje o slobodi cijele Republike. Zamislite Sud koji je umislio da je matični ured u kojem će Republika Srpska tražiti svoj rodni list!“, naglasio je Dodik.

On je poručio da srpski narod slobodu nije ni dobio na Sudu, da bi mu je Sudom uzimali i to preglasavanjem, a preglasavanje je i bilo okidač za sjednicu Narodne skupštine 9. januara 1992. godine, kada je proglašena Republika Srpska.

"Dobro bi bilo da oni koji su pomislili da će sudskim putem da mijenjaju karakter našeg naroda, naše Republike, ali i karakter rata u kojem su svi stradali, shvate da to nije dobar put, ni dobar način. Nismo mi Republiku Srpsku dobili u sudskom sporu pred Ustavnim sudom, neka ne pokušavaju da je demontiraju u sudskom postupku", istakao je Dodik.

On je dodao da Ustavni sud dobro zna da je Srpska u miru proglašena 9. januara 1992. godine, nažalost, krvlju branjena, u ratu koji srpski narod nije želio.

"A odbranićemo je svim dozvoljenim i raspoloživim sredstvima. A najubojitije odavno imamo. Volimo Republiku Srpsku! A protiv toga još nije izmišljen ni pravni niti politički instrument", poručio je predsjednik Republike Srpske.

Predsjednik Dodik rekao je da srpski narod ima pravo da čuva, gradi i jača Srpsku i u pravu je što danas štiti svoja osnovna prava i slobodu, što slavi Republiku.

"Imamo pravo da jačamo njenu autonomiju. Imamo pravo na samoopređeljenje, garantovano najvišim dokumentima Ujedinjenih nacija o političkim i građanskim pravima. U pravu smo kada kažemo da je Dan Republike Srpske 9. januara, i pred Ustavnim sudom BiH, i pred međunarodnim sudovima i građanskim pravima", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH iskoristili univerzalno, neotuđivo i neprenosivo, Ustavom utvrđeno pravo na proglašenje Republike srpskog naroda.

"Moja je obaveza i misija da obezbijedim uslove da u Republici Srpskoj svi mogu da budu patriote - prema svom narodu i Republici. Ali ovo nije samo vrijeme patriotizma. Ovo je vrijeme prava i moja je dužnost i privilegija, kao što je to dužnost i privilegija svih nosilaca najviših funkcija i svih građana Republike Srpske, da štitimo naše pravo. A mi imamo pravo", poručio je Dodik.

Dodik je rekao da je srpski patriota i da za to nikome ne treba da se pravda, niti da se bilo kome dokazuje.

"Naša politika nije politika negacije, pa ni negacije BiH, ali one BiH koja je sastavljena u Dejtonu, i u koju je Republika Srpska unijela dio svog subjektiviteta i suvereniteta. Mi se upravo zalažemo za tu i takvu BiH, koja je i 1995, i danas 20 godina kasnije jedina moguća mjera zajedničkog života naroda na ovim prostorima", pojasnio je predsjednik Srpske.

Dodik je dodao da su priče kako je BiH sastavljena kao prelazno rješenje, i da nije funkcionalna, politikantske ocjene koje nemaju uporišta ni u pravu ni u realnom političkom životu.

"Ako ima političke volje, onda ima i uslova da se napisani sporazum, a i Ustav je dio sporazuma, provede, kako su napisani. Neprovodiva je ideja bilo kakve unitarizacije BiH, otimanja podijeljenih nadležnosti pod različitim izgovorima i najčešće pod prinudom neizabranih stranaca", smatra Dodik.

Predsjednik je poručio da se odustane od maksimalističkih ciljeva i ideja, da napuste praksu brutalnog nametanja rješenja i da se dozvoli ljudima koji ovdje imaju životne mandate da sjednu i dogovaraju se.

"Samo pod tim uslovima i projekat zvani dejtonska BiH ima šansu da preživi. Republika Srpska je za protekle 24 godine pokazala sposobnost da preživi rat, a onda i sposobnost da se u miru razvija. Teško bi bilo reći šta je njen najveći uspjeh u protekle 24 godine, jer se u tom periodu Srpska gradila i izgradila", istakao je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska dokazala da je samoodrživa, te bi bilo možda nepravedno reći da je to mreža auto-puteva koja se gradi, da je to započeti rad prve izgrađene TE u proteklih 40 godina u cijelom regionu.

"Da li su to brojne zgrade fakulteta na oba univerziteta, ili je to rješavanje stogodišnjeg hercegovačkog problema prevoja Čemerno. Da li je to sve vrijedno, koliko su vrijedne savremene bolnice u Bijeljini, Nevesinju, u Banjaluci ili Foči.

Ili je možda jedan od njenih najvećih poduhvata zbrinjavanje naših institucija u savremenim i modernim objektima. Ovo jesu veliki graditeljski poduhvati u Republici Srpskoj", poručio je Dodik.

On je dodao da se njen najveći uspjeh u protekle 24 godine ogleda u činjenici da je zahvaljujući okviru zvanom Republika Srpska srpski narod ostao i opstao na ovim prostorima, a svi ostali uspjesi su posljedica tog osnovnog: "Mi smo ostali, opstali i nemamo namjeru igdje da idemo".

"Ovo je naša država, jer mi rezervnu nemamo! Ostajemo jer je ovo naša Republika Srpska. Dame i gospodo, danas ovđe nema više ili manje važnog gosta. Danas su se ovđe okupili provjereni prijatelji Republike Srpske, i svima najtoplije zahvaljujem. Ali dozvolite mi da posebno zahvalim onima koji su nam najbliži, i koji su uvijek znali, i znaju i danas šta je 9. januar za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

On je dodao da su to Srbija i Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, predsjednici Narodne skupštine Srbije, predsjednik i članovi Vlade Srbije, koji su danas doputovali u Banjaluku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da za Republiku Srpsku ne postoje važnije i specijalnije veze od veza koje ima sa Srbijom.

"One su i pravno uređene kroz Sporazum o specijalnim i paralelnim vezama, ali život je te veze daleko prije nas i prije Dejtona uredio. Zato ništa novo i ništa ekskluzivno neću reći ako kažem da je Beograd oduvijek bio svjetionik svim Srbima ma gđe oni živjeli, pa tako i Srbima iz Republike Srpske. Tako je bilo, tako jeste, i tako će i biti", poručio je Dodik na svečanoj akademiji povodom Dana i krsne slave Republike Srpske u Banjaluci.

On je istakao da Republika Srpska slavi Srbiju, njene praznike, pozdravlja i posebno uvažava predsjednika Srbije, njenu Skupštinu, Vladu, te i dalje ostaje privržena ideji evropskih intergacija i biće uvijek dio dobrih rješenja, koja su dobra za sve.

"Ali, ne treba zaboraviti da nećemo žrtvovati svoja ovlaštenja i svoje nadležnosti ni za šta, pa ni za primamljiv pokretni cilj, kako danas vidimo Evropsku uniju. Republika Srpska želi da bude uvažena, nikada i ni zbog čega ponižena, pa će i naša evropska orijentacija zavisiti i od same EU i njenog odnosa prema Republici Srpskoj", dodao je Dodik.

On je pojasnio da u BiH ništa nema, a da to već ne postoji u složenim državama koje su već članice EU.

"Mi ništa drugo i ne tražimo, osim primjene dobrih praksi iz složenih evropskih država. Pokušaji da se Srpska razvlasti na evropskom putu, oduzimali bi nam dragocjeno vrijeme, i to je dobro da se na vrijeme shvati. Ukoliko naše evropsko putovanje bude uvažavalo realno stanje, Ustav BiH, Republika Srpska će u tom slučaju biti zahvalan saputnik, i nikada neće biti prepreka svom i evropskom putu BiH", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, integracije su uvijek odluka naroda, a narod Republike Srpske će o tome odlučivati u ovim pitanjima, nikada politička elita.

"Narod zna da li je za NATO i da li hoće tamo ako Srbije tamo nema, da li želi granicu na Drini. Samo on, narod, zna odgovor. Međutim, mi ne mislimo da je put ka EU jedini put kojim Srpska može ili treba da ide. Svijet se mijenja, otvaraju se i nove mogućnosti za saradnju", smatra Dodik.

On je pojasnio da je Srpska neke, poput saradnje sa Narodnom Republikom Kinom već uspješno realizovala, čime je praktično uspostavljen most saradnje i prijateljstva sa ovom dalekom i prijateljskom zemljom.

"Želim da kažem da sve ima alternativu, osim Republike Srpske! Naš evropski put nikako ne znači odustajanje od partnerstva sa Ruskom Federacijom, koja je već godinama najvažniji investitor u Republici Srpskoj. I ne samo to. Ruska Federacija je najprinicipijelniji član međunarodne zajednice na našim prostorima", ocijenio je Dodik.

On je dodao da konzistentan i korektan politički stav prema poštovanju Dejtonskog mirovnog sporazuma Rusku Federaciju izdvaja od ostalih država koje ovđe direktno ili indirektno ostvaruju različite interese ili uticaje, ali jako često na štetu jednog od tri naroda ili jednog entiteta.

"Principijelan stav Ruske Federacije za Republiku Srpsku je jako važan, jer time dobijamo potvrdu da međunarodno pravo uživa zaštitu i poštovanje i kod velikih sila, ali i zbog činjenice da taj stav nikada ničim nije bio uslovljen. Protiv smo satanizacije Rusije i velikog Ruskog naroda, jer najbolje znamo šta je to. Protiv smo bilo kakvih sankcija bilo kome, jer smo za saradnju i uvažavanje", naglasio je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je svim građanima Republike, posebno demobilisanim borcima otadžbinskog rata, ma gdje da su danas, zahvalio što su u protekle 24 godine svojim patriotskim odnosom doprinijeli da Republika Srpska opstane i traje, najprije u ratu, a potom u miru, što su, "svako na svom radnom mjestu, u školi, u sportskom klubu, pokazivali privrženost Republici Srpskoj".

"Posebnu zahvalnost, i ovim putem, izražavam svima koji su za Republiku Srpsku dali živote ili dijelove tijela, i tako nam svima u zavjet ostavili Republiku Srpsku! Posebnu zahvalnost dugujemo stvaraocima Republike Srpske, njenim predsjednicima, premijerima, ministrima, poslanicima, komandantima i vojnicima Vojske Republike Srpske", zaključio je Dodik.

On je svim građanima Republike Srpske, svim patriotama i prijateljima Srpske, čestitao dan Republike Srpske i krsnu slavu Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana, jer ovaj dan je, kako je istakao, praznik svih Srba ma gdje oni živjeli i svih građana Republike Srpske.