latinica  ћирилица
09/01/2016 |  14:01 ⇒ 18:31 | Autor: TANЈUG

Vučić: Ljubav prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH

Republiku Srpsku niko neće moći da ukine dekretom, jer dekretom nije ni stvorena, poručio je u Banjaluci premijer Srbije Aleksandar Vučić, ali je naglasio da ljubav Srbije prema Srpskoj ne znači mržnju prema BiH.
Akademija povodom dana Republike Srpske - Aleksandar Vučić - Foto: TANЈUG
Akademija povodom dana Republike Srpske - Aleksandar VučićFoto: TANЈUG

"Srbija je uvijek tu, sa vama", poručio je Vučić na proslavi Dana Republike Srpske, i podsjetio da je i Dejtonskim sporazumom propisano da Srbija štiti Srpsku.

Vučić je, u obraćanju na svečanoj akademiji istakao da je u Banjaluku doputovao zajedno sa brojnim ministrima svoje vlade, kako bi ukazao poštovanje i iskrenu podršku građanima RS i Srpskoj.

"Ponosimo se taman onoliko koliko se ponose svi građani Srbije. Pravo da volimo svoj narod niko nije, niti će moći bilo kada da nam zabrani. Baš kao što političari u Srbiji i RS neće moći i neće smjeti da podižu barijere, da nas dijele, svađaju", podvukao je Vučić.

"Kada pomislite da ste usamljeni, građani RS, znajte da niste. Srbija je uvijek tu, a njena obaveza je, ljudski i pravno, da štiti RS, kako je Dejton propisao", poručio je Vučić.

On je naglasio da niko neće moći da ukine RS bilo kakvim dekretima, jer nije ni stvarana dekretima. "Stvorio ju je narod", rekao je predsednik vlade Srbije.

On je istakao da je na Srbiji i da čuva i bude garant integriteta Bosne i Hercegovine, što čini i što će činiti u budućnosti.

"Ljubav Srbije prema Republici Srpskoj ne znači mržnju prema Bosni i Hercegovini", poručio je premijer i naveo da ta ljubav, naprotiv, podrazumijeva i izgradnju mostova prema BiH kako bi se razmijenio kapital, ljudi, kako bi svi živjeli bolje i zajedno opstali.

Vučić je rekao da su Srbi, Bošnjaci i Hrvati u Srbiji i BiH sudbinski vezani, da su živjeli zajedno vijekovima unazad i da ćemo živjeti zajedno u vijekovima koji dolaze. "Isplate li nam se svađe i sukobi, ko je više izgubio, u sukobima tokom Prvog i Drugog svjetskog rata i devedesetih izgubili smo svi", rekao je Vučić.

On je naveo da postoje i dalje usijane glave koje misle da je pogled u budućnost pogled u komšiju preko optičkog nišana nekog od savremenih oružja.

"Mi zato kažemo danas, dosta je bilo i tuđih i naših srpskih grobova, hoćemo da gradimo fabrike, a komišije i ljude koji drugačije vjeruju moramo da poštujemo i da dijelimo dobro i zlo", rekao je Vučić.

Premijer Srbije je rekao da na Balkanu nema malih i velikih i da zato ne treba da se prebrojavamo, jer ćemo tek tada vidjeti koliko smo i jedni i drugi i treći mali, a da sukobima u ratovima nećemo postati veći.

Navodeći da se svijet menja brzinom koja teško može da se prati, Vučić je rekao da je jasno da veliki više neće pobjeđivati male, već brzi spore, i da zato budućnost svih na Balkanu zavisi od toga koliko ćemo biti brzi u napretku i hvatanju koraka sa svima u svijetu.

"Šta treba da nam bude važno, u šta treba da uložimo pamet i eneregiju, u novu mržnju za nove svađe i podjele ili novo znanje, radne navike, tehnologiju, bez obzira na to kako se zovemo ili u koga vjerujemo", rekao je Vučić.

"Od čega treba da krenemo da bi ovaj prostor prestao da bude zemlja straha i mržnje", upitao je Vučić i naveo da su nam potrebni važni odgovori koji će riješiti najveću srpsku dilemu - opstajemo ili nestajemo.

Navodeći da i Srbija i RS u pojedinim sferama zaostaju za svijetom, između ostalog i po broju obrazovanih građana, Vučić je rekao da to treba da se popravlja i da za to upravo treba da se borimo jer je to ono što nas uništava - a ne belosvjetske zavjere.

"Nama emocije na ovim prostorima više nisu potrebne, nego mir razvoj saradnja učenje, napredak, potrebni su nam Pupini, Tesle, Andrići, Selimovići, oni koji će nas voditi napred a ne nazad", rekao je Vučić. On je naglasio da Srbija neće da dozvoli da RS bude usamljena, kao što neće da dozvoli da bilo ko na Balkanu bude usamljen.

Vučić je poželeo građanima RS srećan Dan RS i srećnu, uspješnu i bogatu zajedničku budućnost.