latinica  ћирилица
11/01/2016 |  18:47 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Dan Republike Srpske obilježen i u Parizu (VIDEO)

Krsna slava i Dan Republike Srpske obilježen je i u Parizu. Za to su se pobrinuli predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Saveza Srba Francuske. "Bitno nam je da budemo uz svoj narod u Republici Srpskoj. Da im pokažemo da nisu sami ni sada ni ubuduće", zajednička je poruka stotinak okupljenih u sali crkve Svetog Save u Parizu.
Proslava 9. januara u Parizu - Foto: RTRS
Proslava 9. januara u ParizuFoto: RTRS

Želimo da u ovim teškim vremenima, kada je naš narod ugrožen na prostoru BiH, budemo uz Republiku Srpsku i podržimo inicijativu za obilježavanje njenog Dana, 9. januara, poručuju iz Saveza Srba Francuske. Upozoravaju - uvijek smo spremni da se borimo za očuvanje suverentiteta Srpske i pomognemo svom narodu.

Ponosno smo se pridružili radosti našeg naroda u Srpskoj povodom Dana Republike. Posebno moramo da budemo ponosni na svete žrtve koje su dale svoj doprinos da Srpska danas bude slobodna, ističu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Obraćajući se okupljenima, ambasador Srbije pri UNESKU, Darko Tanasković, podsjetio je da su Srbi oduvijek željeli mir na ovim prostorima. Mnogi bi, kaže, danas željeli da Drina bude "novi Bosfor" između zamišljenog istoka i zapada, što je za Srbe neprihvatljivo.

Istoričar Aleksij Trud predstavio je geopolitičku situaciju na Balkanu sa osvrtom na ustavnost i pravo naroda u Republici Srpskoj na svoju državu!