latinica  ћирилица
18/01/2016 |  15:52 ⇒ 17:58 | Autor: RTRS

"Mesoprodukt" Bijeljina: Krajem januara ponovo otkup stoke (VIDEO)

Krajem januara bijeljinski "Mesoprodukt" planira ponovo da počne otkup junadi od domaćih stočara i meso izveze u Tursku.
Prerada mesa - Foto: RTRS
Prerada mesaFoto: RTRS

Ova klaonica čiji je dnevni kapacitet obrada 100 grla junadi i 160 svinja, u prošloj godini je izvezla 3.800 tona junećeg mesa u Tursku. Otkupom stoke i uslužnim klanjem, omogućila je semberskim stočarima povoljan plasman tovne junadi. Međutim, krajem prošle godine, kada je otkup stao, nastali su problemi. Stoka pristigla za isporuku, a kupaca nema. Stočari se nadaju da će, aktiviranjem "Mesoprodukta", osloboditi se tovne stoke i stvoriti uslove za novu proizvodnju.

Bogdan Kojić iz Crnjelova ima 90 junadi. Prije mjesec trebalo je da proda 30 grla jer su dostigla potrebnu težinu i od tada samo stvaraju gubitke, troše hranu koja je potrebna da ishrani 60 teladi.

- Nadamo se da ćemo ih uspjeti prodati. Međutim, nagomilalo se bikova. U Crnjelovu ih ima 1.000 do 2.000 koje sad treba prodati - kaže Kojić.

Velika ponuda i u drugim semberskim selima. Kažu, već nekoliko mjeseci niko ne otkupljuje junad. Nakupci ucjenjuju niskom cijenom koja ne pokriva troškove.

- Ljudi imaju bikove po osam metar, ne mogu da prodaju nikom. Ima i onih koji su se zadužili kod banaka i ne znaju šta će, a nabavili su telad. Sad ne znaju šta da se rade - kaže Vojin Petrović iz sela Čađavica. 

Spas za semberske stočare biće "Mesoprodukt" čije pogone je zakupila turska firma iz Burse. Krajem januara počinje otkup stoke .

- Planirali smo da se dnevno kolje oko 150 komada, da se iskoštava 40 tona mesa. Skoro svaki dan, svaki drugi sigurno, da će ići avion za Tursku - kaže Branko Krstić, direktor "Mesoprodukta". 

Kontrolu otkupa, klanja i pakovanja mesa, kao i prošle godine obaviće turski i domaći veterinari. Turska firma koja će organizovati čitav proces izvoza imaće sjedište u Bijeljini i najveći dio od ugovorenih 15 hiljada tona mesa za Tursku ići će iz "Mesoprodukta".